2011. január 4., kedd

Részleges Napfogyatkozás

Ma reggel részleges napfogyatkozás van/volt/lesz. Budapesten 8 óra 4 perckor kezdődött, és 10 óra 57 perckor lesz vége, a maximális takarás (78%)  9 óra 28 perckor van.
Egy kis animáció a napfogyatkozás sávjáról a Wikipediáról.














Ha a köd és felhők ellenére mégis látnánk valamit, akkor se tekintsünk egyenesen a Napba, mert még ez a kis sarló is maradandó szemkárosodást tud nyújtani nekünk, és gondolom senki nem ilyen emlékre vágyik. A legegyszerűbb a megfelelő védőszemüveg, de ezt bizony előre be kellett szerezni. A legkönnyebben elkészíthető a camera obscura: például egy papírzsepis doboz belsejét fessük le feketére, majd ahol a zsepit kihuzogatjuk, oda vékony sütőpapírt ragasszunk. Vele átellenbe pedig fúrjunk egy kis lyukat tűvel. A tűs oldalát a Napra irányítva a kis ablakunkon megjelenik a Nap képe:

Hamarosan majd képeket is próbálok feltölteni a mai részleges napfogyatkozásról.

UPDATE: Én nem látok innen semmit a köd miatt. Jobb híján marad a Stellarium. Ezt kellett volna látnunk 9 óra 28-kor, a részleges napfogyatkozás maximumakor:



















UPDATE2: találtam a Flickr-en egy gyönyörű képet, amit Nigel Blake készített Cambridgeshire-ben, Angliában. Úgy tűnik mindenhol máshol a felhőkkel viaskodtak az emberek. Köszönjük, Nigel!

További képeket találhatsz itt, az Index gyűjtésében, itt a HVG, itt pedig az Időkép gyüjtésében.

1 megjegyzés:

  1. Még egy szép kép sarlós napfelkelte: http://hirek.csillagaszat.hu/a_het_csillagaszati_kepe/20110109-hetkepe.html

    VálaszTörlés