2011. január 3., hétfő

Élet a Marson

Ha bolygókról beszélünk nekem mindig valami statikus kép jut eszembe. Egy színes körlap. Olyan távoli és megfoghatatlan az egész. McCaughrean magával ragadó előadása ezen a képen is változtatott. Bár még csak tervezzük, hogy például a Marsra embereket küldjünk, de robotokat már tudtunk küldeni. Ők pedig megdöbbentő képeket tudnak "haza" küldeni nekünk. Majdnem mintha mi is ott lennénk....

 Itt például forgószelet lehet látni, portölcséreket. Egyáltalán nem tűnik unalmasnak a marsi élet. A kép nagyobb felbontásban innen letölthető (6Mb) vagy kedvünkre válogathatunk rengeteg gif közül itt.

De ki ne hatódna meg egy marsi naplementét nézve?! Gyönyörű! És mennyi mindenről lehet beszélni a kép kapcsán...

Érdemes a Mars Exploration Rover oldalán barangolni kicsit, mert érdekes képekre bukkanhatunk: például hogy hogyan néz ki a Föld a Marsról nézve. De van sok piros-zöld szemüveges 3D-s kép is, "megfoghatjuk a marsi kőzeteket. De van ezen az oldalon gyerekeknek szánt rész is - fellőhetünk rakétát, eltervezhetjük mit viszünk magunkkal, infraszemüvegen át nézelődhetünk, meg még vagy 20 - nem csak a Marshoz kapcsolódó - kis játék. De a tanárok is találhatnak maguknak az órán megoldható feladatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése