2011. január 2., vasárnap

A kimondhatatlan H-R diagram

Az alábbi kis, de annál ütősebb animációt a Hubble távcső készítette az Omega Centauri gömbhalmaz közepéről. Az w Centaurit sajnos csak a déli féltekről lehet megfigyelni, Magyarországról nem.

Ez a Tejútrendszer legfényesebb, még szabad szemel is látható csillaghalmaza: viszonylag kis helyen több száz millió csillag taláható. Valószínűleg a gömb közepén egy fekete lyuk van. A következő animációban a Hubble színes képén lévő csillagokat először szín, majd fényesség szerint osztályozzák. Így végül megkapjuk az elméleti úton alkotott Hertzsprung-Russell diagramot. Ezen a csillagok életútját lehet végigkövetni.



A kis fényerejű, hideg objektumok a fehér törpék, a mi Napunk a főágban tartózkodik, az 1-es fényintenzitást választottuk neki. Ezen a diagramon fog végigmenni a Napunk is. Jobb fent láthatjuk a vörös óriásokat.

A Hubble oldaláról letölthető egy Power Point vetítés is, ami a fenti animációt mutatja be (angolul) lépésről-lépésre, majd a végén elemzi is, hogy hol melyik típusú csillag van a diagramon.

A Hands-on Universe oldalán találhatunk egy részletes leírást, hogy az ingyenes, és már említett SalsaJ programmal hogyan tudjuk elkészíteni a saját HR diagramunkat. Ez tökéletes kis feladat lehet a programot használó szakkörös diákoknak.

1 megjegyzés: