2011. január 18., kedd

Veszélyes gyufa-rakéta kísérlet

A kísérlethez szükség van rengeteg gyufára, alufóliára, gémkapocsra. Fontos, hogy ne műanyag padló/tálca/asztal felett játszadozzunk, mert nehéz lesz kimagyarázni az égésnyomokat. A szemünkre, bőrünkre és a kísérlet 3 méteres körzetében lévő emberek testi épségére is próbáljunk meg odafigyelni.
A kísérletet egyébként a Videotoriumon találtam a 33 órás maratoni kísérletsorozat felvételei közt a szegedi Dr. Nagy Anett előadásában. Az előadásban három nekem tetsző kísérlet van még ezen kívül. (Kommentben lehet tippelni, hogy melyik volt a másik kettő! ;) )
De álljon itt egy rövidebb videó is a Youtube-ról:


4 megjegyzés:

  1. Nem mindig voltam jó gyerek...
    Tollbetétet töltöttünk gyufafejről lekapart gyújtóanyaggal. Egy vékony pálcával ledugtuk az aljára, majd papírgalacsin fojtást tettünk bele. Az indítás, ehhez hasonlóan, égő gyufával történt.
    Az eredmény hasonló lett, de tintacsóvával kiegészítve.
    Lakásba nem ajánlom :)

    VálaszTörlés
  2. De örülök, hogy írtál kommentet!!! És az ötlet is jó ;)

    VálaszTörlés
  3. Dr. Nagy Anett kísérletei nagyon látványosak. A jelenségek értelmezése egy helyen (13:20-13:45 között) kicsit sántít. Annak értelmezése, hogy az égő gyufa miért alszik el a pohár szélén, kicsit félre ment. Kételkedem abban, hogy az üveg elvezetné a hőt, mert az bizony rossz hővezető. Ennél talán helytállóbb, ha a fa égését úgy értelmezzük, hogy hőbontás hatására éghető gázok keletkeznek, amelyek a fából kitörve meggyulladnak. (A tökéletlen égés következtében keletkező korom felelős a narancsszínű lángfestésért.)
    A pohár széle megakadályozza, csökkenti a gáz kifújást, ezért alszik el a láng.

    VálaszTörlés
  4. hang nélkül néztem, és ezért sokat ugrottam is. nem akartam felkelteni a gyerekeket. most meghallgattam - (persze a kisebbik fiam fel is ébredt. be kell szereznem egy fülhallgatót.) köszönöm a helyesbítést. azt hiszem neked van igazad.

    VálaszTörlés