2011. január 22., szombat

ESA honlap ajánló

Már nem tudom tovább húzni a dologot. Mégiscsak kellene írnom az Európai Űrügynökség, azaz angolul a European Space Agency, azaz ESA honlapjáról. Nehéz dolog ez. Órákat töltöttem el rajta, de még most is sokszor fogalmam sincs hol járok éppen, mi hol van. Bár az is felmerült bennem, hogy a mód, ahogy megismertettek vele, az volt rossz. Talán rögtön a struktúrával kellett volna kezdeni. Így én is ezzel kezdek most. Nem lesz izgalmas. Szóltam.

A képen legalul, szintben pedig az első az ESA főoldala. Két oldal menüsáv van, középen a legfrissebb hírek, és még találhatunk egy vékony menüsávot fent. Valójában az oldal nem más, mint egy honlapnak álcázott tartalomjegyzék, egy link ajánló, az ESA által gondozott oldalak gyűjteménye. Ha bármire rákattintunk egy teljesen komplett új oldal jön be. Ez a második szint. Ha bárhol a bal fenti sarokban lévő ESA-ra kattintunk, akkor mindig visszanavigálhatjuk magunkat a kályhához.
Nézzük miket találhatunk a bal oldali menüsávon.
Az első blokkban az ESA-val, mint szervezeti egységgel kapcsolatos oldalakat találhatjuk meg. Ezek főképpen akkor lesznek érdekesek, ha itt szeretnénk dolgozni, vagy az ESA indította projekteket, lehetőségeket találjuk itt.
A második blokkban, az "ESA activities" alatt vannak a fő oldalak felsorolva:
Ezekről most részletesen nem írnék: az van mögöttük, amit a cím takar. Egy teljes oldal a címről. Ezeknek az oldalaknak is hasonló a felépítése, mint a főoldalé. A háttér színekkel próbálják felhívni a figyelmet, hogy most máshol járunk. A fontos tartalmakat tartalmazó bal oldali menüblokk után ugyanúgy megtalálható az a blokk, ami a főoldalon immár a harmadik blokk, ahol a karbantartással, egyéb bürokratikus, az oldal üzemeltetésével kapcsolatos "Services" rész van, illetve a főoldalon már a jobb oldali menüsávba szoruló "Multimedia' blokk. Persze míg a főoldalon a mulitmédia alatt minden videó, kép, album elérhető, addig a megfelelő "alcímen" csak az ahhoz kapcsolódó multimédiás tartalmak jelennek majd meg. A jobb oldali menüsáv tetején van egy "Focus on" rész. Ezt nem magyaráznám túl. A jobb oldali menüsáv harmadik blokkja a "Space Live". Ez szerintem a hétköznapi látogató számára az egyik legérdekesebb rész. Itt olyan oldalakra navigálhatunk, ahol az ESA műholdjait lehet nyomon követni, megnézhetjük, hogy éppen hogy néz ki a napunk éppen most a SOHO felvételén, a MIRAVI műhold Földről készített friss képei közt válogathatunk.
A jobb oldali menüsáv utolsó előtti  blokkja az ESA Kids oldalt ajánlja. Ez persze nem csak gyerekeknek lehet érdekes. Mivel a szöveg nem a tudományos szakzsargonban íródott, ezért kevésbé elszánt barátaink és diákjaink tökéletes információforrása lehet. Az utolsó blokk meg a megosztás jegyében zajlik.
A harmadik szint a Science & Technology szintje. Ide vagy a link beírásával, vagy a "Space Science"-re, majd ott a "Science&Technology in-dept"-re kattintva juthatunk el. Itt most a főoldalon eltűnik a megszokott menürendszer, de nem végleg. Ezen az oldalon a legfontosabb, legfrissebb kutatási eredmények, hírek vannak. Aranybánya a javából. A fenti menüsávon az "Educational Support"-ra kattintva jutunk el a tanárok számára leginkább hasznos oldalra.
Találhatunk itt "Brainstormingot", hogy mit lehet a különböző órákon kezdeni az itt található anyagokkal.
Persze van sok kép, video fent. Ezek jobban szűrt képek, mint a Multimédiában található összes.  A videók alatt pedig kisfilmeket lehet letölteni a Hubble-ról, A Galileoról, a Cassini-Huygens szondáról. Vannak még fent letölthető mindenféle kiadványok, és az összes műhold modellje, poszterek. Ami viszont jobban használható az a "Materials" menüpont alatt van. Rengeteg kép tölthető le  a Naprendszerünkről, amit utána különböző órai játékokhoz fel tudunk használni. Találhatunk fent egyszerű, kisebb szimulációkat, flash-eket,  amik segítenek bemutatni olyan jelenségeket, mint a fényszennyezettség, a Föld-Hold utazás pályája, Lissajous pontok, a Tejútrendszer felépítése, és helyünk a Tejút rendszerben, a tömeg hatása a fényre, a spektroszkópia elve.
A "Little books of Gaia" alatt egy csomó  kiselőadás teljes anyagát találhatjuk meg. Jó kis együttműködés: az angolosok lefordítják, fizikán előadják a csillagászat történelmét.
A legviccesebb a kinyomtatás után kivágható és elkészíthető műholdak modelljei. Majd találhatunk az "Exercices in Astronomy" alatt 6 egész órás feladatlapot. Leginkább csillagász szakkörre ajánlanám ezeket. Valamint a "Teacher Notes" alatt tanítási segédleteket is találhatunk.






Hát csak a végére értünk. Azt hiszem ha más nem, akkor most már én egy kicsit jobban átlátom ezt az egész ESA honlap struktúrát....

UPDATE: Most, hogy javítom a blogexportálási hibából eredő kép és videóvesztést, eljutottam ide is. Jelzem, hogy mivel ez a bejegyzés több, mint 5 éves, így ez elavult. Azóta az ESA honlapja kétszer is megújult. Szívem még sincs kitörölni ezt a bejegyzést, mert sokat foglalkoztam vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése