2011. július 30., szombat

Magnetosztratigráfia - azaz a kontinensek vándorlásának rejtélye


Valamelyik reggel Juhász Árpád, a közismert geológus beszélt a tévében. Arról beszélt, hogy a Velencei-hegység eredetileg a mai Afrika területén helyezkedett el. És hogy ezt a kőzetbe fagyott mágneses momentumból tudják.
Utána néztem. Kiderült, hogy ennek az eljárásnak, módszernek neve is van. Egy újabb tüsszentős név: magnetosztratigráfia. "A kőzetekben lévő, arra alkalmas ásványok mágneses sajátosságain alapuló rétegtani tagolási lehetőség."
Minden (pontosabban minden ferromágneses) anyagnak van egy kritikus, az anyagra jellemző hőmérséklete, ami felett elveszti a mágneses tulajdonságát. Curie-pontnak hívják. Azonban ha az anyag - jelen esetünkben a kőzet - ez alá a pont alá hűl, akkor a mágneses jelleg „belefagy” az ásványszemcsébe. Mint sok kis iránytű, mutat arra, amerre akkor a Föld mágneses északi (vagy déli) pólusa volt. (Feltéve, hogy egyéb mágneses erő nem zavarta meg.) Ezt a mágneses jelleget, ezeket a kis iránytűket hivjuk mágneses momentumnak. Innentől kezdve az iránya és nagysága már nem követi a földi mágneses tér változásait, hanem „együtt mozog” az ásvánnyal.

Mivel az ásványszemcsék a kőzetben önállóan nem mozoghatnak, csak az egész kőzettesttel együtt, ezért ha rettentő érzékeny műszerrel  megmérjük, hogy a kőzetben lévő szemcsék mágneses momentuma mennyivel tér el abban a helyben elvárttól, akkor következtethetünk arra, hogy a réteglemez hol keletkezett.Ilyen módszerrel készülnek azok az ősföldrajzi rekonstrukciók, amelyek a kontinensek elhelyezkedését ábrázolják az egyes földtörténeti korokban.

3 megjegyzés:

  1. szép, figyelem-felkeltő cikk! csak egy apró észrevétel: nem a mágneses jelleg "fagy bele" az ásványszencsékbe (mert már eleve nem fagyás a folyamat, ha nagyon szakmai akarok leni) - a mágneses jelleget hívjuk mágneses momentumnak. a momentumok térbeli irányultsága az, amely a kristályossá szilárduló belső szerkezetben annak kialakulásával állandósul. ezért lehet a vizsgálatával és más mintákkal való összehasonlításával különféle tudományos megállapításokat tenni.

    VálaszTörlés
  2. Jó cikk. Egy aprócska észrevétel. A szövegben jól, a címben egy betűvel rövidebben szerepel a magnetosztratigráfia
    magnetosztratgráfia

    VálaszTörlés