2011. július 24., vasárnap

Marcipános csokis születésnapi torta

Életem legszebb tortáját készítettem el nagyfiam születésnapjára. A krém ugyanaz volt, mint tavaly, de idén a díszítésre nagy hangsúlyt fektettem.
Mindig is nagyon tetszettek a marcipánnal bevont torták, de úgy tűnt, hogy nehéz elkészíteni, így mindig csak halogattam. De idén vettem egy nagy levegőt, és belevágtam. Nem bántam meg, az eredmény magáért beszél:

Most megosztom Veletek, hogy mi mindenre kell figyelni.
Ehhez az átlagos méretű nagy tortához én két csomag 15 dkg-os Szamos marcipán bevonót használtam el. Ez a minimális mennyiség, ennél inkább többet kell venni.
A marcipánt nem szabad fán illetve fával nyújtani. A marcipán mindenhez ragad, így ajánlják, hogy porcukrot szórjunk alá nyújtásnál. De erről mindenfélét írnak, hogy ha túl sok, akkor átüt. Így inkább folpackon nyújtottam ki folpackba csomagolt nyújtófa segítségével. Majd utolsó percben olvastam azt az információt, hogy ha tejszínes krémre helyezzük a marcipánt, akkor az reggelre elfolyósodik, így le kell "szigetelni" vajjal kikevert cukorral. Itt javaslom inkább a porcukrot, mert a kristálycukros verzió nem rossz, de nem tökéletes. A tortánál jóval nagyobbra kell kinyújtani a marcipánt. Írják, hogy kb 5 mm-esre nyújtsuk, hogy biztosan ne lyukadjon ki. Hát nekem sikerült olyan 1 mm-esre is kinyújtani minden sérülés nélkül.
Majd feltekerjük a sodrófára, és ráhelyezzük a tortára, a levegőt óvatosan kinyomkodjuk, majd ráhagyással levágjuk a szélét. A mintát is krémmel kellene odaragasztani. Én csak az utat ragasztottam, a bozótokat csak rányomkodtam, így is ott maradt.
Szerintem nagyon szépre sikerült a torta, és nem utolsó sorban finom is lett!




3 megjegyzés: