2011. július 8., péntek

Látogatás a Kiskörei Vízerőműben


Még szerencse, hogy nem volt valami meleg az idő az elmúlt héten, így nem kellet sokat győzködni a fiúkat, és el tudtunk látogatni egy borongós szerdán a Kiskörei Vízerőműbe. Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a programot, mert igen érdekes, főleg ha az ember még nem volt előtte erőműben. Legutóbb Pakson jártam. Alig lehet összehasonlítani a kettőt.

A Vízerőmű oldalán van egypár információ az erőműről. De nem túl sok, és a látogatásról is keveset írnak. Pont annyit, hogy az ember úgy érezze ide soha nem tud eljutni.
Az Abádszalóki nyár programjai közt azonban rátaláltam némi információra. Ezeket kiegészítve közkinccsé teszem, hátha még valaki arra jár, és kedvet kap a dologhoz.
Tehát hogy is lehet bejutni?
Először is be kell jelentkezni a +36-36-558-310-es telefonszámon. A vezetés minden szerdán 10-kor kezdődik. ekkora kell odaérni a Vízerőmű főbejáratához.
Hogy találhatsz oda?
GPS-be a Tisza II lakótelepet beütve már a célhoz közeledve ki van táblázva a helyes útirány. Abádszalók felől a Napsugár ABC-nél ( ;) ) jobbra fordulva a főutat követve jutunk el a célhoz.
Mit láttunk?
A vezetés 2-3 órát tart. Ezalatt mi megnéztük a vezénylőt, maketteken elmagyarázták az erőmű működését, rengeteg adatot szórtak ránk, egy 15 perces kisfilmet is megnéztünk a turbina és generátor tisztításáról-működéséről, felsétáltunk a gátra, majd olyan helyre is besétáltunk, ahova csak ottanival lehet. Bementünk a gépházba. A turbinát és a generátort nem lehet megnézni (ezért láttuk a videót), mert víz alatt működnek, elsőként itt vízszintes, egytengelyű elrendezésben.
A vezetés ára375 Ft a felnőtt, és 250 Ft a gyerek belépő.

Mindenkinek nagyon ajánlom!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése