2011. február 18., péntek

Rádióteleszkópok

A már sokat említett továbbképzésen egy Új-Mexikóban SalsaJ programmal.

Az Új-Mexikóban lévő rádióteleszkóppal készítettünk képet. Az előadó előre lefoglalta két teleszkópon egy-egy órát, pont akkor, amikor nekünk az előadást tartotta. Majd a szokásos szélessávú internetkapcsolaton keresztül egy kiszemelt objektumra vezéreltük a teleszkópot, majd fényképeztünk. Több szűrővel, több objektumot: csillagokat, csillagködöket. Felejthetetlen élmény volt. Majd a képeket feldolgoztuk a

Az expozíciós idő elég hosszú, akár több perc is lehet. Így az osztályban, ha valakinek lehetősége nyílik fényképezni, jól meg kell szervezni, hogy ne fulladjon unalomba, és rendetlenkedésbe a csillagfényképezés. Ez szerintem megoldható, nagyon megéri. Az elektronmikroszkóppal a nagyon apró dolgokat fedezhetjük fel, itt pedig a nagyon távoli dolgokról kapunk képet...



Ahhoz, hogy tanítási időben tudjuk vizsgálni a csillagos eget, praktikusan nem európai teleszkópot érdemes választani. Bár szakkör keretein belül elképzelhető, hogy utóbbi is megoldható.

A Faulkes és Tzec Maun rádióteleszkóphoz nagy valószínűséggel nem kap magyar ember egyhamar jogosultságot. Lehet még próbálkozni az izraeli  Baraket Observatory-nál, és a Telescopes in Education (TIE) szervezetnél is. Utóbbinak az ausztrál és chilei rádiótelescopjaikat lehet használni.

A MicroObservatorynál még próbálkozom. 4 hónapra lehet itt jogosultságot kapni, értelemszerűen 4 hónaponta így jelentkezni is kell. A legközelebbi határidő április 15. Itt mintha lenne esélyem. Majd beszámolok.

Ha esetleg valaki tud még olyan rádióteleszkópot, ahol van esély jogosultságot kapni a fényképezéshez, kérem szóljon! Valószínűleg sokunkat érdekelné.

2 megjegyzés: