2011. február 11., péntek

A joghurtos pohár másik arca

Kis esti kísérlet, egyszerű és nagyszerű! Dobjunk egy joghurtos poharat sós forró vízbe. Azért sózzuk meg a vizet, hogy a forráspontja kicsit magasabb legyen, mint az a kb 100°C, ami egyébként lenne. Így ha olyan joghurtos poharat választottunk, aminek az aljára PS van nyomva, azaz ami polisztirolból van, akkor izgalmas dolog fog történni. Lássuk, nálunk mi történt:
  

A polisztirol (PS) hőre lágyuló polimer. Már az 1930-as években elterjedt fröccsanyag volt. Elég törékeny, ütő- és törő szilárdsága miatt már kevésbé közkedvelt. De még mindig ebből készülnek a kávéspoharak, eldobható evőeszközök, élelmiszeres dobozok, joghurtok és egyéb tejtermékek dobozai. Lehet kísérletezgetni, hogy melyik termék mivé zsugorodik vissza! A mienk ilyen lett:

(Megjegyzés: mi nem raktunk valami sok sót a vízbe, csak úgy egy kicsit, tessék-lássék módjára. Nem is lett teljesen lapos. De ha csak az eredmény érdekel, akkor akár a kuktát is be lehet vetni...)

A kísérletet a 33 órás maratoni kísérletsorozaton láttam meg a Videotoriumban. Ez volt a másik nekem tetsző kísérlet  Dr. Nagy Anett Nőies kísérletei közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése