2011. február 1., kedd

Halmazos játék és egyéb csemegék

Kitaláltam egy játékot*. Egy halmazelméleti típusfeladat monoton gyakorlását lehet ezzel feldobni. Legalábbis engem és kis diákomat ez feldobta.
Biztosan mindenkinek rémlenek azok a feladatok, amikor -jellemzően három: A, B és C - halmazokkal mindenféle műveletet végzünk, majd a Venn-diagramon beszínezzük, hogy melyik halmazrészekre igaz. A babáknak való formabedobáló játék két elemét elővettük. Az egyik oldalaira az A, B, C, vége feliratok kerültek. A másikra a metszet, unio, komplementer, kivonás műveletek, némelyik többször. Majd felváltva dobtunk a "kockákkal". Azon kívül, hogy "vicces" feladványok is létrejöttek arra is jó volt, hogy megtapasztaltuk, hogy egy halmazrésznek sokféle felírása van, hogy néha a rettentő bonyolult leírások rém egyszerű halmazokat definiálnak. Amellett, hogy hihetetlen egy diáknak, hogy kockadobás után is értelmes, megoldható dolog fog kijönni, nem utolsó sorban önbizalom növelő is, mert ha a véletlen által generált problémákat is meg tudjuk oldani, akkor a tanár által kreáltat is nagy valószínűséggel.

A játék gyenge pontja a vége, a komplementer és a zárójelezés. Most én adtam kicsit tudatosan a zárójeleket, és a felülvonás tartományát is én határoztam meg. Nem volt zavaró, ettől még a játék spontaneitása nem szenvedett csorbát. De készíthető olyan kocka, amin van zárójel, és akkor az is véletlenszerű. Ekkor legalább a műveleti sorrendet is lehet gyakorolni...

A bejegyzéshez keresgéltem képet, amikor egy hasznos oldalra bukkantam. Nem a legújabb stílus, de elég sok, hasznos Java appletet lehet találni. Tehát a Venn-diagramm színezős volt az első, ami miatt a többit is megnézegettem. Ennél több feladványt kell helyesen beszíneznünk. Színezhetünk három féle mintázattal, törölhetünk, és le is ellenőrizhetjük, hogy jó-e a megoldásunk.
KépernyőképekTaláltam még az algebra témakörén belül két zárójel összeszorzását látványossá tévő "algebra csempéket", függvény transzformációkat szemléletessé tévő Java applet, és függvény gépet is: az egyik oldalán bedobunk egy számot, majd kidob a másik oldalon valamit. Rá kell jönni a szabályszerűségre.
Geometriából is nagyon jók vannak. Van egy, amit én is űrhajóépítőként ismerek, ahol 8 kockát kell összeilleszteni, hogy a felszíne egy megadott érték legyen. De vannak az egybevágósági transzformációkat modellező, derékszögű háromszögben a szinusz és koszinusz begyakorlására, fraktálokra, térbeli testekre , Geoboardra rengeteg Java applet. És még rengeteg minden van. A statisztika-valószínűségszámításos részbe csak rápillantottam. Jó böngészést!



*:persze lehet, hogy ezt már előttem más is kitalálta, nem tudom. Nem néztem utána.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése