2009. október 13., kedd

Könyvajánló

Na, ilyet még sose csináltam. Nem egyszerű. Ugyanis én el vagyok ragadtatva a könyvtől, de ezt röviden összefoglalni?! Meg úgy, hogy fel is keltsem az érdeklődést? Hát egy ideje gondolkodom mit kellene írni, és nem jutott eszembe semmi. Pedig nagyon idekívánkozik ez a poszt.

A könyvet Lawrence M. Krauss írta, és a címe A Start Trek fizikája. Stephen Hawking írt hozzá előszót. Azért ez jelent valamit.

A könyv nem arról szól, hogy mit szúrtak el, milyen bakik vannak a Star Trekben, hanem inkább egy vezérfonál, aminek segítségével végigtárgyaljuk a kvantumfizikát, speciális és általános relativitáselméletet, a részecskefizikát és eljutunk egészen az emberi lélek lehetséges vagy lehetetlen voltáig. Mi kell ahhoz, hogy működjön a transzporter, vagy a térhajtómű, a holofedélzet, miért kell tehetetlenségcsillapító, és hogyan kellene működnie a vonósugárnak, mi kellene a szubtérsebességhez... Lehetséges, hogy érdekes ez a könyv annak is, aki még soha nem hallotta, hogy "sugározz fel, Scotty", de minden bizonnyal sokkal szórakoztatóbb, ha tudjuk ki is az a Q vagy Data.

Én rém megörültem ennek a könyvnek. Sokszor csöppentem olyan beszélgetésbe, amikor azt kellett magyarázni, hogy a Star Trek nem a Star Wars lebutított változata, és hogy lehet hogy béna a díszlet, de az ötletek nagyon jók...és hogy Stephen Hawkingot idézzem " a Star Trekhez hasonló tudományos fantasztikum segít tágítani az emberi képzeletet."

Remélem azért legalább néhány embernek kedvet csináltam a könyvhöz. Nekem nagyon bejött.

3 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=qJQwHwP0ojI
    Kapcsolódik? lazán....

    VálaszTörlés
  2. Star Trek 4ever!
    Ezt a könyvet megszerzem. Köszi az ajánlót.

    VálaszTörlés
  3. De jó! Akkor megérte ajánlani!

    VálaszTörlés