2009. szeptember 7., hétfő

Beépített mikroszkóp





A minap vettem észre az égre, nagyobb világosabb felületre, monitorra tekintve, hogy valami úszkál a szememben. Kis szál, bögökkel. Persze jól megijedtem először, majd körülnéztem a neten. Magyarul uszadékoknak vagy üvegtesi homálynak hívják ezt a jelenséget. Kiderült, hogy az emberek többsége rendelkezik ilyennel, csak nem vesz róla tudomást. Persze az is kiderült, hogy vannak nagyon durva esetek, amikor nem lehet nem venni róla tudomást. Nekem csak egy szál úszkál a szememben.

De mi is ez valójában?

A szemgolyónak nincs anyagcseréje, azaz nincsenek benne erek, mert akkor nem látnánk át rajtuk. De ahhoz hogy az embrió korban ki tudjon fejlődni a szem, tápanyagok kellenek, tehát erek. A születés előtt, amikor a szem már kifejlődött, ezek az erek felszívódnak. Mivel tökéletes szervezet nincs, a felszívódás sem az, visszamaradnak az erek darabkái.
Másképp is keletkeznek ilyen foltok a későbbiekben, egyrészt ahogy az ember idősödik a szemgolyó összemegy, így sűrűsödik benne a gél, ami nem egyenletesen történik. Ahol sűrűbb lesz, ott foltokat látunk. Lényegében protein szálakat, és a szemünk retináján, mint egy tökéletes beépített mikroszkópon, árnyékot hagynak.
Ezek, a retinához nagyon közeli kis darabok elég kellemetlenek tudnak lenni, ám többnyire bonyolult vagy lehetetlen meglelni az orvosnak, és lehetetlen fényképezni is őket. Ezért kezelni sem lehet őket.
A másik már kezelhető és kezelendő is: ha valamiért sérül a retina, akkor vér kerül az üvegtestbe ami szintén foltokat okoz. Utóbbi kizárása miatt egyszer el kell menni a szemészetre egy retina vizsgálatra. Ha a foltok számában és méretében változás következik be, akkor is mindenképpen menjünk el orvoshoz. A szemész szemtükrözést végez, ami fájdalommentes és gyors. Ezzel ki tudja zárni az utóbbi esetet, illetve megkérdezhetjük tőle, hogy lát-e valamit a szemünkben.

Ezen az oldalon a sorstársak gyűltek össze (itt) és kiderült, hogy a komolyabb esetek esetén van egy lézeres műtét, ami segíthet. Ha azonban az illető 55 évnél fiatalabb, akkor valószínű hogy olyan esettel áll szemben, amikor a doki nem is látja az uszadékát. És persze ekkor nem is tehető semmi.

Állítólag "a gépjárművezetők, a számítógéppel, légkondicionált irodában dolgozók, a tévé előtt ülők, az UV-sugárzásnak, huzatnak és pornak kitett személyek leggyakoribb panasza. És a tünetegyüttes 40 év felett szinte biztosan jelentkezik."
Olvastam olyat is, aki kezdődő betegségeknél észleli csak, és egy kalmopyrin bevétele után elmúlik neki. Javasolják még a táplálkozási szokások megváltoztatását, vitaminokat és a leghatásosabbat: a figyelemelterelést.
Ez a videó egy szimulációs programot mutat be. Tessék beletekerni, mert nem töltődik valami gyorsan:
Az alábbi videó azt hiszem egy prezentációhoz készült, szinte az összes a témában fellelhető képet lehet benne látni:

3 megjegyzés:

  1. Nekem is úszkálnak ilyen izék a szememben, de eddig azt hittem, hogy csak kívül, a szem felszínén lévő szennyeződés/apró sérülés. :'(

    VálaszTörlés
  2. fantasztikus vagy. kisgyerek korom óta többször, újra és újra racsodálkoztam erre, de mindig azt hittem az agyam játéka csupán. vicces. köszi az infot :)

    VálaszTörlés