2009. szeptember 28., hétfő

Takaró - pólya - kocsikabát saját kezüleg

Az elmúlt hét munkájának gyümölcseként ma háromnegyed tízkor végre elkészültem a bébi kocsikabáttal, ami egyben meleg pólya, takaró vagy akár játszószőnyeg egyben. Rém praktikus.

Sok mindent varrtam az elmúlt hónapokban, leginkább gatyákat magamnak és a fiamnak. Ebben kezdek profi lenni: a legutolsó a szabástól a gumi befűzéséig csupán fél óra volt. Ezeket nem is raktam fel ide, nem nagy számok. Erre azért viszont büszke vagyok: sok, számomra ismeretlen feladattal kellett megbirkózni. Most varrtam először például cipzárat, és steppelni se steppeltem eddig. És főleg nem ekkora anyagot.

Sógornőm kapott egy ilyet kölcsön tavaly, nekem meg nagyon megtetszett. Kellett egy kis kutatómunka a méreteket illetően. A bébiplüsst megkaptam tőlük szülinapomra, így csak a vatelint és a cipzárat kellett megvennem. szabásmintát nem csatolok, mert egyszerűen leírható (vagy akár ki is található), hogy mi is kell hozzá, és hogyan készítettem el:

Anyagok:

(ráhagyással )2 méter bébiplüss

40 cm 150 cm széles 3 cm vastag vatelin

18 vagy 20 cm-es kisfogú cipzár

90 cm hosszú nagyfogú cipzár.

A kiterített képen jól látszik a takaró felépítése. A vatelint két 40x75 cm-es darabra vágtam, a hosszabbik oldaluknál összeférceltem kis hézagot hagyva, hogy be lehessen hajtani. Majd mindkét anyagból 80+x centiméteres négyzetet vágtam ki. Az egyiket olyan 10-15 centiméterenként hozzá steppeltem a vatelinhez. Majd a széleit visszahajtottam, és levarrtam. Kifordítva összevarrtam a két anyagot a visszahajtható U alak mentén és a sisak két oldalán. Majd színére fordítva a másik anyagot is visszahajtottam, és kicsit ráhagyva, hogy eltakarja majd a cipzárat, levarrtam. Ezután beférceltem a cipzárakat, majd bele is varrtam. Majd kijavítottam a hibákat :)

1 megjegyzés: