2009. szeptember 9., szerda

Page rank módszer a biológiában

A Google PageRank algoritmusa számokat rendel a hiperlinkekkel összekötött dokumentumokhoz azoknak a hiperlinkhálózatban betöltött szerepe alapján. A Google arra a feltételezésre épít, hogy a weboldalak készítői általában azokra az oldalakra linkelnek a saját lapjukról, amelyeket jónak tartanak, vagyis minden hiperlink felfogható egy-egy szavazatként a céloldalra. Minél több szavazatot kap egy oldal, annál fontosabb, de azt is figyelembe kell venni, hogy a szavazatot leadó oldal mennyire fontos. A PageRank a fontosság számszerűsítése.

Stefano Allesina, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem Ökológiai Analízis és Szintézis Nemzeti Központjának munkatársa, valamint Mercedes Pascual, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem ökológiai és evolúciós biológiai tanszékének kutatója a természetbe próbálja átültetni ezt a megközelítésmódot. Megállapították, hogy a PageRank algoritmust adaptálni lehet a táplálékhálózatok tanulmányozására. A táplálékhálózatok azok az összetett hálózatok, amelyek azt írják le, ki kit eszik meg az ökoszisztémában. Cikkük a szabadon hozzáférhető online folyóirat augusztusi számában jelent meg.

Allesina és Pascual szerint alapvetően azok a fajok a leglényegesebbek, ha más fajok fennmaradása függ a saját fennmaradásától, elegendő nagyságú állományától. Ezek azok a fajok, amelyek legalábbis közvetve a legtöbb más fajjal vannak kapcsolatban (azaz "jó a page rank-jük"). A kutatók szerint éppen ezért ezeknek a fajoknak a megóvására kell helyezni a hangsúlyt, és nem az egyébként látványos, de az ökoszisztéma szempontjából kevésbé fontos élőlényekére.

Ez a megközelítés ellentétben áll mások ökoszisztémával kapcsolatos felfogásával, akik "csillagpontos" megközelítést alkalmaznak: itt a fajokat aszerint rangsorolják, hogy hány más faj kapcsolódik hozzájuk közvetlenül a táplálékhálózat révén. A mostani tanulmány szerzői szerint ez a módszer - amely a kapcsolatok számát hangsúlyozza - nem veszi figyelembe a faj helyzetét a táplálékhálóban, és azokat a továbbgyűrűző hatásokat, amelyeket az eltávolítása okozna.

Nem könnyű egy olyan matematikai egyenlettel előrukkolni, amellyel meg lehet határozni egy ökoszisztéma legmagasabb rangú vagy legfontosabb faját. Allesina és Pascual tulajdonképpen visszafelé gondolkodtak: "Azt tanulmányoztuk, hogy tudjuk a leghatékonyabb módon lerombolni a biodiverzitást, a biológiai sokféleséget annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, mely fajok eltávolítása okozza a legtöbb kárt"

Forrás: Origo és az eredeti cikk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése