2008. január 13., vasárnap

Aurora australis azaz déli sarki- fény

Szinte mindenki ismeri az Északi fény, azaz aurora borealis néven ismeretes jelenséget. A fenti képen azonban aurora australist láthatunk, azaz déli sarki-fényt. Ez kevésbé ismert, mert ritkábban fordul elő. A fényképet egy kutatóállomás felett az Ausztrál Antarktiszi Territóriumon fényképezték. ( fotó: AFP, AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION Hosung Chung)

A borealis jelentése északi, az australis pedig déli, az aurora pedig a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották.

Hogyan is alakul ki ez a szép jelenség?

Általános tévhit, hogy a szép fényjelenséget a Napból érkező, és a légkörben elégő részecskék okozzák. Valóban a Napból érkező, leginkább protonok és neutronok keltik a jelenséget, de nem égnek el. A részecskék a napszél-lel érkeznek, és kis részben a Naprendszerünkön kívülről érkezett részecskékből állnak.

A töltött, mozgó részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti. Hat rájuk a Lorenz erő (12-es fizika anyag). A Föld mágneses pó­lusai körüli tartományokban azonban bejutnak a légkörbe. Ekkor a részecskék üt­köznek a légkör atomjaival, (például oxigénnel, nitrogénnel), ionizálják és gerjesztik az atomokat. A gerjesztett állapot viszont nem kényelmes az atomoknak, és visszapottyannak az alapállapotukba. Az energia megmaradás miatt, a felesleges energiát pedig fény formájában kibocsátják.

A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmole­kulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tarto­mányban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, leggyakrab­ban 100 km magasságban figyelhető meg. (forrás és lásd még : Wikipedia)

<!--Az Index cikke »-->

3 megjegyzés:

  1. Meg soha nem hallottam, hogy égéssel magyarazta volna valaki a sarki fenyt.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, de én sokszor hallottam ezt a magyarázatot.

    VálaszTörlés
  3. NEM ÉRDEKEL A MAGYARÁZATA DE NAGYON SZÉP ÉS LÁTNI AKAROM.

    VálaszTörlés