2008. január 28., hétfő

Folt mosás - praktikák

Egy hétig szenvedtem attól, hogy a jó kis alma és őszibarack olyan foltokat hagy az előkén, hogy az istennek se veszi ki a mosópor meg az ilyen-olyan drága adalék anyag. Egy éve még én is furcsán néztem az anyukákra, akiknek ez gond volt. Gondoltam én majd nem görcsölök rajta. De hát mégis jobban néz ki egy fehér előke, mint egy foltos. Biztos a hormonok és a sok itthonlét teszi, hogy mégis ki akartam szedni ezeket a foltokat.
Szerencsére van egy nagyon jó kémikus kollégám, aki írt egy rendkívül praktikus kis cikket erről a témáról. Mi mit old, mivel mit szedjünk ki. Folttisztítás házilag.
Ízelítőül: rozsda, fű, bor, cékla, csoki, gyümölcs, kávé, majonéz, sör és egyéb nyalánkságok.Hát kipróbáltam, hogy tényleg működik-e, és fényképekkel dokumentáltam is, ahogy illik. A cikk szerint "A friss foltok azonnal langyos mosószerrel eltávolíthatók,
esetleg kevés híg ammónium-hidroxidot hozzáadva eltűnnek. Régebbi foltokat először
citromsav vagy borkősav oldattal kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.
"
Hát én citromlével próbálkoztam, mert úgy gondolom abban van citromsav. És mert voltak régebbi, ki nem mosott foltok az előkén.

A képeken először foltosan, majd a citromlébe áztatva, majd kicsit átöblítve és mosva tisztán látszódik az előke. Jó, mi?

7 megjegyzés:

 1. Nem értem, nekem működik.
  http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kidw/0/16894/index.htm

  VálaszTörlés
 2. mostmár nekem is :)
  (gyorsvoltamgyorsvoltam:)

  VálaszTörlés
 3. őő..Nem kaptál véletlenül levelet a The Italian Jobtól?

  VálaszTörlés
 4. Nem. Lehet, mert nem szoktam kommentelni a TIJ-ra....

  VálaszTörlés
 5. Ez a leghasznosabb tanács,amit életemben kaptam.KÖSZI!!!!

  VálaszTörlés
 6. Szívesen :) Azóta beszereztem fél liter ALmaWin narancsolajat. Elég húzós az ára, de egyszerre kicsi kell. A fűfoltot is oldja...

  VálaszTörlés