2008. január 16., szerda

Antonov An-225 - Budapesten!

Az Antonov An-225 névre hallgató teherszállító repülőgép Ferihegyen landol a hét második felében!

Ebből a gépből csak egy van a világon, ha minden igaz idén lesz kész a második példány. Az oroszok fejlesztették ki, hogy légi utánpótlással rakétákat és egyéb nagy hadászati eszközöket szállíthassanak vele. Könnyedén szállít akár űrhajót (a képen a Buran űrhajót), vagy metró szerelvényt. A Guinness rekorodok könyvében kb 240 rekordot jegyeztek be a neve mellett. Többek között ez a repülőgép rendelkezik a legnagyobb felszállási súllyal (640 tonna!)


A 84 méter hosszú gép fesztávolsága 88,4 méter, 6 turbinája egyenként 229 kN erővel tol és 850 km/h sebességre képes. Bár elvileg nem ez a legnagyobb repülőgép, hanem a Hughes H-4 Hercules de utóbbi csak egyszer szállt fel, és akkor is csak 21 méter magasba, míg az An-225-ös már számtalanszor repült. (A fesztávolsága mintegy 10 méterrel nagyonbb.)


Pontosan nem tudom mikor landol a gép, pénteken 16-kor vagy 16.30-kor és szombaton 17-kor száll fel, de ez nem biztos. Ha valaki tud biztosabbat írjon kommentet! Külön erre a célra a Ferihegyi 2B terminál kivételesen
megnyitott teraszáról figyelhetik a gép landolását az érdeklődők, ami a Ferihegyi
2-es pályára várható. A gép egyébként földrengésgenerátorokat szállít Ferihegyről a Közel-Keletre.

Nézd meg élőben az Antonovot landolás közben vagy ha ezt nem teheted, akkor ezen a videón ( készült 2006.11.06-án):

Egyéb adatokat a gép Wikipediás oldalán találhatsz.

3 megjegyzés:

  1. Köszönjük az infókat Dortje! Azt hiszem kinézünk holnap. Én videózni akarok, a párom fényképezni fog. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem földrengésgenerátorokat, hanem a MOL kutatásaihoz szükséges felszerelést szállít majd a gép Ománba. A mérések célja, az Észak-Ománi 43B blokk földtani felépítésének geofizikai feltérképezése, szénhidrogén utáni kutatás.

    VálaszTörlés
  3. Ez elképzelhető. Csak egy hírben találtam meg, hogy mit szállít, megerősítést nem találtam. Köszi a pontosítást.

    VálaszTörlés