2016. szeptember 29., csütörtök

Vezetés és dugó

Még régen hallottam egy olyan elméletet, hogy ha a dugóban mindenki várna addig, amíg előtte egy tetszőleges távolság, mondjuk 5 méter nem lenne, és utána mintegy vezényszóra mindenki elindulna, akkor a dugó megszűnne. Honyek Gyulával beszélgetve, rávilágított, hogy ez teljesen matematikai megoldás. A lényeg az autók sűrűsége. Bizonyos sűrűség felett elkerülhetetlen a torlódás, a dugó.
Ez támasztja alá az alábbi kis videó - animáció is. Illetve ebben arra is választ kaphatunk, hogy miért van az, hogy sokszor látszólag nincs ok, mégis az autópályán feltorlódnak az autók. Majd egyszer csak mindenki megy megint, és nem találja a vélt balesetet sehol, amit a torlódás okának hitt.

Én most abban látom a megoldást, hogy rugalmas pontsorként tekintek az autók halmazára, és próbálok úgy vezetni, hogy a sebesség-változásom a lehető legkevesebb legyen, ezáltal minimális zavart keltsek az autók folyamán. Eddig egyszer próbáltam ki, de mivel a hatások csak az én autómban voltak érezhetőek, így messzemenő következtetéseket nem vonnék le. Ha esetleg sokan átgondolnák eszerint a vezetési stratégiájukat, lehet, hogy nagyban már látszódna a különbség. Ki tudja. Próbáld ki te is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése