2015. március 20., péntek

Napfogyatkozás 2015.03.20

Nagy várakozással néztünk a március 20-ai - Budapesten csak részleges -  napfogyatkozás elé. A fiam ovijába mentem: először megbeszéltük, hogy mindennek van árnyéka, így a Napnak is. Majd egy Földgömb lett a Föld, egy kis golyó a Hold, és a diavetítő a Nap. A gyerekeknek úgy kellett megkerülniük a Földet a kezükben tartott kis Holddal, hogy ne vessenek árnyékot a Földre. Majd Nagyítólencsével papírt égettünk, hogy demonstráljuk, hogy a Nap milyen veszélyes tud lenni. Például a szemünkre. Majd egy jó nagy dobozból készített camera obscurával kivetítettük az akkor már majdnem maximális részleges napfogyatkozást. Ezután az egyik apuka által hozott ívhegesztő maszkokkal néztük meg a Napot. Illetve ami a Napból maradt.
Csodás képeket készítettem. 







Persze van aki jobbat tud. Mert nem zavarja holmi légkör. Ilyen volt az ESA Proba-2-es műholdja. 
A Faroe szigeteken, azon a szárazföldi helyen, ahol teljes volt a napfogyatkozás sajnos nem volt olyan tiszta az ég, mint nálunk. De az a jelenség is impozáns, amikor nem is az eget nézzük, hanem hogy mennyi maradt a Földre érkező fényből:

Már csak egy helyszín maradt ki a Földfelszín,  és a világűr között. Mert vannak szerencsések, akik épp akkor ültek repülőn. Mondjuk a pilóta is tett azért, hogy jókor jó helyen legyenek: kicsit előbb vagy jó 4 kört tettek, hogy kicsit később repüljenek el a totalitás sávja mellett. Az easyJet pilótái szép képet készítettek:

Legközelebb 2026-ban lesz elérhető távol teljes napfogyatkozás, Spanyolországban. Hamarosan lefoglalom a szállást.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése