2015. március 15., vasárnap

Részleges napfogyatkozás pénteken!

2015. március 20-án teljes napfogyatkozás lesz látható - sajnos leginkább az Atlanti Óceánon, illetve a szerencsések elutazhatnak a a Feröer-szigetekre és élvezhetik a Nap látványának hiányát.
Hazánkban, ezen belül is Budapesten, 10 óra 48-kor lesz leginkább eltakarva a Hold által a Nap. A jelenség 9 óra 39-kor kezdődik, és 11 óra 59-kor ér véget. A maximumnál a Nap több, mint 60%-át takarja ki majd a Hold. Ez már szabad szemmel is érzékelhető fényesség csökkenést fog eredményezni. DE! SOHA NE NÉZZÜNK SZABAD SZEMMEL A NAPBA! Másodpercek is már maradandó, de ennél több idő végleges szemkárosodáshoz, vakuláshoz vezethet.

Vásárolhatunk védőszemüveget. Ezeket általában kapni távcsőboltban. Például van egy távcsőbolt a Városmajor utcában, itt 690 Ft egy ilyen szemüveg.

Másik lehetőség, ha kivetítjük a Nap fényét. Ezt tehetjük távcső segítségével. Vagy készíthetünk lyukkamrát, azaz camera obscurát is. Talán ez a legegyszerűbb, és az utolsó pillanatban is kivitelezhető. Kell hozzá egy cipős doboz, aminek az egyik oldalára egy kicsiny, milliméteres lyukat ütünk. A lyukkal szemközti oldalon pedig a doboz oldalát helyettesíthetjük sütőpapírral. Vagy le is vehetjük ezt az oldalt, s valahova kivetítjük a Nap részleges képét. A földre mondjuk.

Ha fényérzékeny papírral képet is szeretnénk készíteni, akkor ehhez itt egy kis segítség:

Persze elképzelhető, hogy nem lesz szerencsénk, és épp felhők takarják majd el a Napot. De ezt előre nem tudhatjuk. Ha nagy szerencsénk van, és még a horizont környékét is látjuk, akkor erősebb fényű csillagokat is figyelhetünk meg. A bolygók közül pedig a Vénusz nagy valószínűséggel látható lesz, és talán a Mars és a Merkúr is (távcsővel). Az észlelések megtervezéséhez érdemes használni a Stellarium programot, és ott a hely és az idő beállítása után megfigyelhetjük, hogy majd hova kell nézni, mik lesznek elvileg láthatóak. Tiszta időt kívánok minden érdeklődőnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése