2011. augusztus 26., péntek

A dinnye fizikája

Kétség kívül a leghasznosabb nyári kísérletet végezte el a Szegedi fizikusok egy csoportja : Dr. Hopp Béla, Dr. Smausz Kolumbán Tomi, Dr. Kecskeméti Gabriella és Zölei Dániel.
"Nyilván mindenki látta már, ahogy az emberek állnak a dinnyehalmok felett, paskolják, ütögetik, kopogtatják a zöld gömböket, és a hallott hang alapján döntik el, melyiket vegyék meg. Ebből már tulajdonképpen népszokás lett, nincs vásárló, aki hitből, korábbi jó tapasztalatokból, megszokásból vagy akár alibiből is ne lógjon ki a népművészetek ezen ágát űző többiek közül, fontoskodva meg ne kopogtassa az árut, noha némi hümmögés után úgyis találomra ragad meg egyet, a szerencsére bízva vállalkozása sikerességét." - ezen nagyokat mosolyogtam, így kénytelen voltam egy az egybe átvenni az Indexes cikkből.
Ugyanitt kicsit bővebben is olvashatsz a kísérletről. Én csak összefoglalnám: 17 dinnye paskolás utáni hangját vetették össze a szubjektív íz-állag értékekkel. Az állag és a hang között nem találtak kimutahtató kapcsolatot, de a szubjektív édességi skálán a legédesebb dinnyék 150 Hz alatti hangon, és a leghangosabban kongottak.



Tehát dinnyevásárlásnál olyat keressünk, melynek hangja minél mélyebb, és azonos erősségű ütögetésre erősebb hangot produkál, mint a többiek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése