2011. augusztus 30., kedd

Láthatatlanná tévő köpönyeg - magyar találmány

Az iskolakezdés és bölcsis beszoktatás kissé lefoglal, így ezt - a gépnarancson talált - érdekes hírt most egy az egyben bemásolom ide. Nagyon ígéretes!

"A transzformációs optika és az anyagtudomány vezetett a láthatlannátevő köpenyek elméleti lehetőségéhez. A láthatatlanság alapjait eddig is számos kísérlet demonstrálta valamilyen egyszerűsített formában. Voltak olyan törekvések (az ún. “szönyeg-köpeny”), mely ugyan nem tette látatlanná
Az eddig alkalmazott módszerek azon alapultak, hogy a láthatatlanná tenni kívánt tárgy körül a fényt elhajlították. Ez azonban komoly elvi és gyakorlati problémákat vett fel. A láthatatlanság egyik legfontosabb elvi problémája, hogy a láthatatlanná tett terület körül a fény fázissebessége igen nagy kell hogy legyen. Akár még végtelen is. Ez nem kivitelezhetelen különleges anyagok segítségével, azonban ezen anyagok csak egy adott frekvencián képesek erre, amely az adott anyag rezonancia frekvenciájához köthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a láthatatlanná tett tárgy csak egy adott színű háttér előtt látszik láthatatlannak. Így például egy változó háttér előtt álló tárgy azonnal láthatóvá válik, amint a háttér színe megváltozik. Mindezen eszközök esetében még mindig fenn marad egy másik elvi probléma, miszerint a láthatatlanná tett terület körül a fény terjedési sebessége szuperluminális kell hogy legyen, ami azt jelenti, hogy nagyobb mint a fény vákuumbeli terjedési sebessége. Ez pedig nem elérhető.
A University of St Andrews diákjánák, Perczel Jánosnak sikerült egy új optika eszköz (az ún. láthatatlan gömb) segítségével elérnie, hogy az összes fény (minden frekvencián), ami a köpenyhez ér lelassul, így annak nem kell hatalmas sebességre gyorsulnia.
A Perczellel készült interjúban kifejti, hogy nem szeretne a lehetséges katonai alkalmazásokról beszélni. Véleménye szerint a lényeg abban rejlik, hogy az egész láthatatlanná tevés téma a transzformációs optikán alapul. “Ez itt a kulcsszó, és elmondja nekünk hogyan irányítsuk a fényt és hogyan vezessük bármilyen úton, amilyen úton csak vezetni akarjuk. Ez vezethet hihetetlen optika eszközök születéséhez.”
a tárgyakat csak azok tökéletesen laposnak látszottak. Másoknak sikerült elérni, hogy bizonyos frekvenciákra láthatatlan legyen egy adott tárgy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése