2011. június 11., szombat

A sör fittyet hány a fizikára

Ha egy kicsit kísérletezni vágyik kedvünk, akkor vásároljunk egy doboz Guinnesst, és öntsük ki a pohárba. Vagy figyeljük a pubban, amikor friss csapolásból megkapjuk a pohár sörünket. Mit veszünk észre?
Kevésbé szerencsés helyzetben lévőknek az alábbi videón a fenti kísérlet látható:


A sörben lévő kis buborékok ahelyett, hogy felfele szállnának lefele úsznak. Pedig biztosan könnyebbek, mint a folyadék, felfele kellene úszniuk, nem?
Ez a kérdés a Stanford Egyetem kutatóit is annyira megfogta, hogy külön oldalt szántak neki, népszerű témája miatt interjúkat adtak (az interjú szövege itt elérhető), lefilmezték és kielemezték a folyamatot.

A fenti linkeken kielégítő választ kaphatunk a miértekre. Röviden csak annyi összegzésül, hogy nem szükséges a Guinness, a folyamat tiszta vízzel is nagyon jól működik, sőt, jobban látszik. De lássuk be, hogy a sörrel érdekesebb, és legalább pont a lényeget nem látjuk. A folyamatot a jobb oldali kis animáció pedig szemlélteti a folyamat lényegét: a sörös pohár közepén a buborékok felfele áramlak, magukkal húzva a folyadékot. A tetején szétfolyik és a pohár széle felé áramlik, ahol így egy körkörös áramlás elindul. De ebből mi csak a pohár fala mentén lefelé áramló folyadékot szemléletessé tevő apró buborékokat látjuk.

És most megyek, és újra elvégzem a kísérletet ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése