2011. június 6., hétfő

Vulkanikus villámok

A Santiagótól 870 km-re délre lévő Puyehue vulkán közel ötven évig aludt. Azonban most kitört. Erről az Indexen rengeteg kép van. A képek közül természetesen az tetszett a legjobban, ahol a gázfelhőben kialakuló vulkanikus villámokat sikerült lefényképezni.
Hogy mi is van pontosan ebben a gázfelhőben, azt megtudhatjuk a Wikipedián lévő (nagyon jó) tűzhányókról szóló cikkből, amiből az egyszerűség kedvéért a lényeges részt idézném:
"A vulkáni kitörés pillanatában felszínre kerülő gázok pontos összetételét meglehetősen nehéz mérni, de a kitörés előtti és utáni gázszivárgásokat vizsgálva megállapították, hogy a vízgőz mellett a leggyakrabban szén-dioxidszén-monoxid,  nitrogén,  metán,  ammóniafluor,  hidrogén,  klór,  kénhidrogén,  kén-dioxid és fémkarbid-gőzök kerülnek a felszínre. A hidrogén és metán egyaránt könnyen begyullad, és lángba boríthatja a vulkán környékét (mint a Mount Pelée 1902. évi kitörésénél). A gázok hőmérséklete ritkán emelkedik 1000 °C fok fölé.

A felszínre kerülő gázok vegyi összetétele főként a láva összetételétől és hőmérsékletétől függ. Az izzó lávából elsősorban klórsósav,szén-dioxidkén-dioxid és nátrium-karbonát válik ki, míg a 650-200 °C hőmérsékleti tartományt gyakran a sósav, ammóniumkarbonát, vasklorid jellemzi. Az alacsonyabb (200-100 °C) hőmérsékletű lávából főként kénhidrogén válik ki, míg a 100 °C alatti lávából már szinte csak a szén-dioxid szabadul fel."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése