2009. szeptember 1., kedd

Tájfutó világbajnokság 2009 - Miskolc

2009. augusztus 15-e és 23-a között Magyarországon, Miskolc környékén volt a 2009-es tájfutó világbajnokság. És bár elméletileg a "magyar média" képviselői is jelen voltak, szinte a nullával egyenlő azon cikkek és riportok száma, ami a magyar médiában fellelhető. Az itthoni eseményekről egyszerűbb volt és részletesebb képet kapott, aki például a svéd cikkek közt böngészett. Sokak szerint érthető, hiszen ekkor volt az atlétikai világbajnokság és kenuban is több aranyat hoztunk. És hát végül is a tájfutás nem olimpiai sportág...de azért engem bosszant, hogy míg holmi foci világbajnokság rendezési tervről mindenki tud, ha végre tényleg rendezünk valamit az annyira sem méltó, hogy az m1 sport hírei közt két mondatot kapjon.

Pedig a versenyek felettébb izgalmasak voltak. Volt tévés pont, így úgy-ahogy lehet követni, hogy ki hol tart a pályán. Illetve némely számokon GPS adóval futottak a versenyzők és a térképen lehetett követni ki merre jár, mennyire pontosan tájékozódik. Utóbbira két szép kis videót mutatnék. Mindkettő a váltón készült. Ekkor tömegrajt van, szinte mindig együtt futnak a jók. A férfiaknál a világbajnok Thierry Gueorgiou nem találja az 5-ös pontot, majd utolérik a többiek és a segítségükkel csak meglesz neki is :

A nőknél ugyancsak a váltón az ötös pont sikerült nehéznek. Simone Niggli, a svájciak világbajnoka vezetett, de ezt a pontot csak nem találta. Beérték, de nem vette észre, hogy a többieknek megvolt a pont, és még mindig kereste, aztán hosszas keresés után azért csak meglett....Svájc így a negyedik helyen végzett.

De azt hiszem, amitől ezt a világversenyt senki nem fogja elfelejteni, az a férfi váltóban történt meglepő, drámai és rendkívűl sportszerű történet lesz.
Érdemes elolvasnia annak, aki nem szereti ha lelövik a poént, az aznapi rövid kis jegyzeteket a WorldofO oldal alján, mert nagyon jól visszahozza, hogy mi történt akkor,ott. De a Kispadon is van egy hosszabb cikk erről, és ami kicsit jobban megmagyarázza, hogy mi is az a váltó.

Azért röviden összegzem, hogy mi is történt: A GPS jelek szerint a férfi váltó élbolya egyszercsak leállt. Majd a norvég Anders Nordberg a célfelé fut, teljesen nem arra, amerre kellene neki. Mikor beért akkor derült ki, hogy a svéd Martin Johansson combjába 12 cm mélyen egy faág állt. A már említett francia Thierry Gueorgiou megállt, hogy segítsen neki, mezével és GPS tartó övével elszorította a vérzést. A kicsit később odaérő cseh Michal Smola is velük maradt, míg megérkezett a segítség. Majd bekocogtak a célba a a 25-27 helyen (itt jegyzem meg, hogy még így is sikerült 11 csapatot megelőzniük :) )
A fenti emberek feladták a világbajnoki címüket, hogy segítsenek egy bajbajutott társuknak/ellenfelüknek. Na ilyen egy atlétikai világbajnokságon nincsen.

Itt egy videó, ahol a három hős beér. Az átfutó ponton Johansson szülei ölelgetik őket, és Thierry akkor adja nekik oda a faágat. (A "Silver till damerna och Martin Johansson till sjukhus"-ra kell kattintani.)
Itt egy angolul beszélő riport velük, ahol elmondják mi is történt:

És bár még rengeteg élményben volt részünk: rettentő izgalmasak voltak a rövid és hosszútáv döntői, a mikrosprint is rém látványos volt, természetesen nem tudom mindet leírni - így is elég hosszúra sikerült a poszt. A tájfutó világbajnokság hivatalos honlapját érdemes még megnézni. Fent vannak az eredmények, beszámolók, utózöngék.

5 megjegyzés:

  1. Hű, Dorottya, köszi ezeket a videókat, máris megosztottam az itteni tájfutókkal. Nem gondoltam, hogy a youtube-on ilyen is van :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez tök jó, hogy erről írtál. Mondjuk én amúgy sem nézek tv-t de szeretem az ilyen sportoat...Azért én is azt gondolom, hogy jobban is lehetne reklámozni...

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, beszélgettünk arról, hogy biztos jó reklám-e a tájfutásnak ha csak akkor van szó róla a tv-ben, ha egy világbajnoknak 12 centis fa megy a lábába. De azért mondjuk azt megemlíthette volna a telesport, hogy ötödik lett a magyar váltó. Nem is tudom volt-e valaha ilyen jó eredménye...

    VálaszTörlés
  4. egyébként ez érdekes, mert azt sem nagyon tudja senki, hogy van számszeríjász világbajnokunk is...kiváncsi lennék, hogy ezek a sportok miért maradnak ki a hírekből...

    VálaszTörlés