2008. november 23., vasárnap

Bicikli, másképp

"Láncnélküli biciklit dob piacra a karácsonyi szezonban a legnagyobb amerikai kerékpárgyár."

A HVG-ben kezdődik így a cikk. Hát gyorsan el is képzeltem, hogy akkor hogy is nézhet ki az a bicikli, meg mi hajthatja. De aztán kiderült, hogy lényegében ugyanazon az elven működika bicikli, csak nem lánc, hanem egy szíjhoz hasonló, kis fogaskerekekkel ellátott izé, ami meghajtja a hátsó kereket. Az újdonság a szíj anyaga, ami szénszálas műanyag. Mondjuk nem teljesen világos, hogy miért is kell lecserélni a láncot. A cikk szerint azért, mert ez az "apró fogakkal ellátott, egy darabból álló szíjat nem kell olajozni, kenni, bármilyen tisztítószerrel le lehet takarítani róla a rászáradt sarat, a kopásálló anyag élettartama pedig a fém lánc háromszorosa." Emelett "könnyű, csendes és rozsdamentes is".

Hát biztos nekem van nagy szerencsém, de az elmúlt 7 évben 2-szer esett le a lánc, de akkor is csak az én meggondolatlan váltásom miatt. Na akkor kissé piszkos lett a kezem. Talán minden tavasszal kicsit beolajoztam. De nem hiszem, hogy a mai bicikliket úgy tervezték, hogy megérjék a lánc rozsdásodásának idejét. Legalábbis nekem minden eddigi biciklimet előbb ellopták, minthogy ezen elmélkedhettem volna. A hollandiában végül legtöbbet használt, a lehető legegyszerűbb biciklim meg szerintem nálam is idősebb volt, de nem volt rozsdás....mondjuk azt nem is lopták el. Minden esetre ha valakinek megér közel 200 ezer forintot, hát legyen vele boldog!



(A bicikliket a Trek gyártja, és a District és Soho modelleken van a Carbon Drive System elnevezésű szíjmeghajtás.)

3 megjegyzés:

  1. A hagyományos kerékpárlánccal kapcsolatban csak akkor vetődnek fel problémák,ha az ember az év nagy részében,időjárástól függetlenül bringával jár.Ugyanis egy kiadós esőben való tekerés után a legjobb bicikliláncon is kiüt a rozsda.Így egy esős héten akár minden nap újra kell kenni a láncot,feltéve ha nem szeretjük a lentről jövő cicergő hangokat.A kenőanyag ezután pedig megköti az út porát és egy masszív trutymót alkot,gyorsítva a lánc kopását,és mellette összekenheti az ember ruháját,vagy esetleg kezét-lásd fentebb.És tapasztalatból mondom:Budapesten nem könnyű "csak úgy"kezet mosni a város közepén.
    Persze ha valaki évente száz km.-t közlekedik bringával akkor ennek az egésznek semmi jelentősége.Nekem pl.az elmúlt 7 évben kb.két tucatszor esett le a láncom,pedig nem szar a bringám.
    Szóval én üdvözlöm a szíjhajtásos bicikli ötletét,csodálkozom hogy nem kezdték el előbb gyártani őket.

    VálaszTörlés
  2. Hát,nem kell túl nagy kreativitás ehhez az ötlethez.A világon ugy 5000 millió gépkocsi generátorát,vízpumpáját,stb.hajtja ugyanilyen szerkezet.
    Amennyivel praktikusabb a láncnál,nyilván annak többszörösébe kerül.

    VálaszTörlés
  3. Horhe,csak nem Te találtad ki a szíjhajtásos biciklit?Vagy,még Te sem vagy ennyire kreatív?Lehet hogy többszörösébe kerül a láncnak,viszont itt nem jelentkezik az a probléma ami a lánchajtásnál előbb-utóbb bekövetkezik:nevezetesen,nem kell fogaskoszorút és hajtóműtányérokat cserélni.Ha ezeknek az árát is figyelembe veszed,lehet hogy a szíjhajtás olcsóbb,nem gondolod?Persze,nem Shimano TY22-es árkategóriában gondolkodom.

    VálaszTörlés