2007. december 16., vasárnap

Kísérletek kólával - oldja a fogat?

Először szerettem volna valami adventi bejegyzést tenni. Gondoltam egy gyertyás kísérlet pont megfelel. Találtam is egy érdekeset: hogyan oltunk el egy gyertyát kólával! De a szerző másik videója még érdekesebb, ahol a kólás dobozt instabil egyensúlyi helyzetbe állítja.

Erről pedig eszembe jutott, hogy régen terjedt egy olyan városi legenda, hogy a kóla oldja a fogat. Történetesen éppen egy gyerekeknek tartott nyári táborban vettem részt, és szerencsére éppen kiesett egy tejfog! Nem is kellett több, beleraktuk egy pohár kólába. És vártunk. Vártunk egy napot. Kettőt. Hármat. Nagyon jó volt látni, ahogy a kisiskolások, amikor éppen eszükbe jutott a fog, odamentek a társalgóban biztonságosan elhelyezett pohárhoz, és megnézték. Sajnos nekem előbb el kellett mennem, de a tábor végéig a kólában érlelődött a kísérleti tejfog, ami végül csak megbarnult, de azt rendesen - a táboros fotók tanúsága szerint - de nem veszített a keménységéből. Tehát ezt a legendát megcáfoltuk. Akár lehettünk volna Mítoszrombolók is.
Azért hozzáteszem, nehogy azt gondolja a kedves olvasó, hogy most már aztán nincs semmi akadálya, hogy vödörszám igyuk a kólát, hogy én személy szerint évente kb 2 dl kólát iszom meg, és mint minden cukros ital, szerintem ez is nagyon káros az emberi szervezetre. De azért akármilyen káros, azért nem oldja a fogakat!

Szerencsére másnak is eszébe jutott már ez a kísérlet. Az alábbi képen 4 hét ázás után az eredményt lehet látni. A bal felső fogtól elindulva az óramutató járásával megegyezően a fogakat rendre Tropicana narancs lébe, Nesquick csokis italba, valami klóros tisztító folyadékba, Gatorade vegyes gyümölcslébe, Snaple jeges teába és Coca-Colába rakták. A tisztító folyadékos kettétört, és a legfeketébb a kólás lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése