2007. december 12., szerda

Fejszámoló művész

Rádióban, tévében hallottam az alábbi hírt. Az MTI jelenti:

72,4 másodpercre javította saját gyökvonási rekordját Alexis Lemaire 27 éves francia fejszámoló művész: ennyi idő alatt számította ki papír és ceruza, és minden más segédeszköz nélkül egy 200 számjegyű szám 13-ik gyökét.

Az eredmény egy 16 jegyű szám: 2 397 207 667 966 701. Az eredeti számot találomra egy számítógép választotta ki, de azt nem ismertette a rekordról beszámoló AFP hírügynökség, mivel túl hosszú lett volna. (Megj.:

Alexis Lemaire a mesterséges intelligenciából készül doktorátusra Reims városának egyetemén. A fiatalember évek óta gyakorolja a 13-ik gyök kiszámolását. Amikor először próbálkozott vele, még csaknem egy óráig tartott a művelet, csütörtökön New Yorkban felállított új rekordja 72,4 másodperc volt. Ezzel 5,6 másodpercet javított idén felállított korábbi gyökfejszámolási csúcsán.
(mti/afp)


Lamaire fejszámolás közben egy francia műsorban.  Lamaire azt mondja, hogy egyáltalán nem nehéz a művelet, mert kifejlesztett egy technikát, amivel egy mátrix szerűségben tárolja a hosszú részszámításokat. És csak azt kellett fejleszteni, hogy ezeket a hosszú számokat gyorsan fejben tudja tartani.

Lamaire oldala a Wikipedián.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése