2007. december 5., szerda

A Holland Télapó



A holland gyerekek úgy tudják: Szent Miklós Spanyolországban él hű szolgájával, Fekete Péterrel. Hollandiába novemberben érkeznek egy nagy hajón. Szent Miklós a gyerekek jó- és rossz cselekedeteit jegyzi föl egész éven át, s buggyos nadrágban járó inasa ezalatt az ajándékokat készíti össze számukra. Az inas arca csupa korom, mert ő juttatja el a kéményen át az ajándékokat a gyerekekhez december 5-én este, amit december 6-án reggel találnak meg a gyerekek.

Hollandiában Szent Miklós neve: Sinterklass. Amikor a hollandok betelepültek az Egyesült Államokba, ez a név Santa Clausra változott,- Szent Miklósból Télapó lett.

Minden évben máskor érkezik meg Sinterklaas Spanyolországból. Külön erre a célra gyártott naptárban meg lehet nézni, hogy abban az évben ez mikor lesz. Idén ez november 17-én volt. A tévében (manapság) először megnézik gyerekek, hogy a hajó megérkezik Spanyolországból, majd kisietnek az utcára, ahol egy nagy lovaskocsin, vagy fehér lovon halad át a falun-városrészen. Közben pepernooten-ket (pepernootjes) dobál, ami finom gyömbéres süti.

Ezután minden nap történik valami a Sinterklaas-szal, amit persze a híradó is bemond. Szent Miklóst és Fekete Pétert a polgármester és a királynő is fogadja. Elveszik a szán, megbetegedik a Zwarte Piet, meg ilyenek.

Nekem rettenetesen tetszik, hogy ez ennyire központi. Mint általában minden Hollandiában, ami gyerekekkel kapcsolatos, nagyon profin meg van szervezve. Lehet kapni Zwarte Piet csomagot, így mindegyik ugyanúgy néz ki. Nem zavarodik össze ez a szegény gyerek. Ha már kitalálunk egy mesét, akkor az legyen professzionális! És ebben tényleg profik a hollandok. Mondjuk náluk a Karácsony nem akkora ünnep, mint ez, de akkor is sokkal emberibb, gyermekközelibb, és nem annyira az ajándékok ész nélküli vásárlásán van a hangsúly. Nagyon szeretem ezt a hozzáállást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése