2007. szeptember 13., csütörtök

Varázsceruza


Kiskoromban a Varázsceruza volt a kedvenc rajzfilmem. Hát ez a tábla olyan, mintha a rajzfilm valósággá vált volna! :)
Ugye aktív-táblával az országban most már szinte minden iskola rendelkezik. Hiszen volt pályázat, és aki pályázott nyert. 3-4 aktív táblát. Most arról nem szeretnék beszélni, hogy kár, hogy az iskolák álagának megóvására nincsen pályázat, mert én oda vagyok az ilyen kütyükért. Hát lehet, hogy felesleges, de nekem nagyon tetszik!!

Úgy szoktak érvelni az ilyenek ellen, hogy aki eddig szerette a fizikát, az ezután is fogja, és aki nem szereti az meg nem emiatt fogja megszeretni. Nem tudom. Én a kémiáért nem voltam oda gimnazista koromban. Nem derült ugyanis ki nekem, hogy a reakcióegyenletek bal oldalán álló vegyületekből miért pont az lesz, ami a jobb oldalon áll. A matekos agyammal csak azt láttam, hogy rengeteg variáció lehetne. Ha viszont lett volna egy program, ahol kipróbálhattam volna, hogy hogyan kapcsolódnak ezek a molekulák/atomok, esetleg robbant is volna látványosan, ha olyat állítok elő, akkor biztosan nagyobb kedvvel ültem volna le, sőt még az is lehet, hogy megtanultam volna miből mi lesz és rájöttem volna, hogy miért.

Tehát lehet, hogy ez a program olyanokat is megfog, akik nem lelkesednek egyébként a fizika iránt. Mert a számítógépet kedvelik, eljátszogatnak vele. Persze ez nem helyettesíti a kísérleteket. Mert attól még az ember kiszámolja, hogy az inga milyen sebességgel süvít át az egyensúlyi helyzetén, de a bonyolult feladatoknál nem egyszer az okoz nehézséget, hogy nem tudjuk eldönteni, hogy valójában mi is történik....
(És persze ezt a bejegyzést annak tudatában írom, hogy egyáltalán nem valószínű, hogy az iskolák mostani anyagi helyzete mellett megveszi bármelyik suli is a programot, és valaha használni fogom. De én nagyon bizakodó és optimista vagyok :) )

A videót a vicclap oldalán találtam, itt.

1 megjegyzés:

  1. Zseniális, szuper, tetszik, bárcsak kipróbálhatnám.
    Én biztos 1000x nagyobb kedvvel tanultam volna fizikát egy ilyennel.

    Másrészről nálunk a fizikaoktatás legnehezebb pontja az volt, hogy a legtöbben nem tudták elképzelni józan paraszti ésszel, hogy mi történik majd.
    Onnantól pedig esélytelen megérteni a hátterét.
    Ide jönne a kísérlet-kísérlet-kísérlet-kísérlet, de hát arra nincs idő és kedv általában...

    VálaszTörlés