2007. július 3., kedd

Állítólag...

A Discovery csatornán megy az Állítólag... (Myth Busters) című sorozat. Egészen áprilisig nem volt kábeltévés előfizetésünk, csak a légből kaptunk el egy-két adót, de persze ez teljesen megfelelt, mert azokat se igen néztük. Sokan tudják, hogy április óta sok időm volt TV-t nézni, ezért próbáltam annyit megnézni ebből a sorozatból, amennyit csak lehet.

De túl előre ugrottam. A történet ott kezdődött, hogy néhányan mesélték fizika órán (és néha utána), hogy van ez a műsor, ahol kipróbálnak legendákat. Például, hogy ha magasfeszültségű kábelre vizel valaki, akkor megrázza-e az áram, vagy tükrök segítségével fel lehet-e gyújtani a hajókat. Tehát olyan dolgokat, amikről az ember szívesen mesél az órán, de nem mutatná be.

Rengeteg részt megnéztem. És furcsa, de soha nem igazolódott be egyik legenda sem. Mindegyiket megdöntötték. Persze ezt még lehetne azzal magyarázni, hogy szerencsésen válogatták ki a legendákat. De gyakorló kísérleti fizika tanár lévén engem zavart, hogy 1-2 beállítás után hirtelen kimondták a verdiktet. Pedig aki valaha kísérletezett tudja, hogy néha nagyon apró dolgokon múlik a kísérlet sikeressége: néha az is számít, hogy a 25 centis zsinór túl hosszú, de a 10 centis már jó, vagy hogy alkohollal érdemes lemosni a tartó lábat, mert amikor összetapicskoltuk a "zsíros" kezünkkel, már az is ad egy olyan vékony vezető réteget, hogy elvezetődhet az áram, és persze sorolhatnám.

Olyan 20 rész után fogalmazódott ez meg bennem, de akkor hagytam abba a film nézését, amikor kikísérletezték, hogy gyufa nélkül, csak fa szerszámokkal nem lehet tüzet gyújtani. Kimondták az ítéletet: "megcáfolva". Mentségükre szóljon, hogy ez nekik is furcsa volt, és volt utána egy rövid jelenet, ahol egy cserkész 2 perc alatt tüzet csiholt. De nem vonták vissza az ítéletet.

Biztosan nagyon sok, valóban nem igaz legendáról rántják le a leplet. De azt hiszem vannak köztük olyanok, amelyekről túl hirtelen, nem elég alapos kísérletezés után mondanak véleményt. Tehát csak az egészséges szkepticizmust szeretném ezzel a bejegyzéssel felkelteni az olvasóban.

Sokat gondolkodtam, hogy leírjam-e a véleményemet erről a műsorról, de végül úgy döntöttem, hogy leírom. Hiszen ez csak az én véleményem, lehet vele vitatkozni. (Most, hogy lehet kommentelni, ez már nem csak üres frázis :) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése