2007. július 10., kedd

Leonardo és a bicikli feltalálása


Minap láttam a királyi tévében egy egészen jó riportot a biciklizésről. Úgy kezdték, hogy már Leonardo da Vinci megrajzolta az 1460-as években a mai kormányozható bicikli elődjét. Nemrég Budapesten is bemutatták (talán egy-két éve) Leonardo sok kéziratát, és egy-egy találmányát el is készítették, ki lehetett őket próbálni. Úgy emlékeztem, hogy ott láttam is az elkészített biciklit. És igen, tényleg ott volt, utánanéztem.

Valami rejtélyes oknál fogva elkezdtem utána olvasni ennek. És egy egészen érdekes történet kerekedett ki belőle.

Először az derült ki, hogy valószínűleg nem is Leonardo, hanem egy Giacomo Caprotti nevű tanítványa álmodta meg a szerkezetet 1493-ban. Aztán ha a kedvenc keresőnkbe a "bicikli története" szavakat begépeljük, akkor kismillió lapot kapunk, de mind úgy kezdi, hogy az első kormányozható bicikli feltalálója Drais báró - pontosabban Carl Friedrich Christian Ludwig
Drais von Sauerbronn báró - volt 1816-ban. Bár az ő biciklije még lábhajtásos volt, a pedálra még várni kellett. Az International Cycling History Conferences döntése alapján viszont a mai napig nem lehet egyetlen személlyel azonosítani ezt a titokzatos feltalálót, mert mind Ernest Michaux mind pedig Pierre Lallement neve szóba kerülhet. Az így elkészült kerékpárt az 1867-es párizsi világkiállításon mutatták be (Michaulin néven), ahol nagy visszhangot váltott ki, és hamar komoly kultusza lett.


1997 augusztusában, a 8. Nemzetközi Kerékpár Történelmi Konferencián, Glasgowban egy érdekes bejelentést tett Prof. Dr. Hans-Erhard Lessing. Erről a nagyközönség október 16-án, a BBC révén értesült: azaz, hogy ez az egész egy nagy átverés. Vagyis hogy Leonardo biciklije nem is Leonardoé, még csak nem is egy eszes tanítványáé. Hanem egy, az 1960-as években a kéziratokat restauráló szerzetes rajza.

A kézirat 132 és 133 lapja össze volt ragadva, ezt szétszedve néhány obszcén rajz mellett találták a bicikli vázlatos rajzát. Mint kiderült a restaurálás nem folyt túl rendezett formában, mondhatjuk úgy is, hogy kissé kaotikus volt: nem volt
ellenőrizhető mit, hol és hogyan csináltak éppen a szerzetesek.

A hoax mellett sokan úgy érvelnek, hogy Leonardo sokkal pontosabban rajzolta le a szerkezeteit, nem csak ilyen "impresszionista" stílusban. Engem jobban meggyőzött az, hogy elemezték a papír és a tinta anyagát, és bár a papírt eredeti XV. századinak találták, de a tinta XX. századi volt.

Nem hiszem, hogy ez bármit levonna Leonardo zsenialitásából, de azért jobb tudni, hogy mi is van valójában. Ettől függetlenül a kiállításon megtalálható a bicikli, mert azért az mégiscsak látványosabb, mint az emberi test anatómiai felépítése, vagy a golyóscsapágy. De ahogy a hivatalos oldalon láttam, azért megemlítik, hogy lehet, hogy ez nem eredeti.

Ha többet és részletesebben szeretnél olvasni a történetről, akkor azt a Cycle Publishing oldalán megteheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése