2007. július 1., vasárnap

Mi az érdekes ebben a számban?



Tavaly találtam ezt az oldalt (primes.utm.edu), és nem is tudom honnan jutott az eszembe ma, hogy ezt megosszam másokkal is. Olyan 3 óra alatt meg is találtam. Ez mondjuk elég jó idő ahhoz képest, hogy lényegében nem emlékezetm semmire az oldallal kapcsolatban, csak arra, hogy beírtam egy természetes számot és megdöbbentő tulajdonságokat dobott ki róla. Most utólag sajnos van egy olyan hibája, hogy csak páratlan számokra próbál meg egyáltalán írni valamit, de ha ír, az nagyon érdekes.

Például, ha beírod, hogy 259, akkor kidobja, hogy 259=7x37, és 7 és 37 között 7 prím van.

 De a nagy keresgélésben találtam még más érdekes oldalakat is, és hogy ne vesszen kárba megmutatom. Mondjuk így egy kissé hosszúra sikerült a mai napi bejegyzés, de hát sebaj.

Ez az oldal (archimedes-lab.org) a számírás történetéről egy egész jó összefoglaló. Érdekes, hogy a 4-esre nem igazán jönnénk rá, hogyha egy régi arab írásban látnánk, de az 1-es vagy a 9-es egészen hasonló maradt. De vannak itt maja és egyiptomi számok, japán és kínai számírás, és vagy 20 nyelven a számok írása.
 
Ez az oldal (madandmoonly.com) inkább "matematikusoknak" szól, mert 1-től 300 millióig a beírt számokról árul el infókat: páros-páratlan (na jó, ez nem nehéz), prím vagy sem, része-e a Fibonacci sorozatnak, boldog-e vagy sem ( :) ), és a számelméleti függvényeket: tau, szigma, phi. Nem egy látványos program, de bizonyos esetekben hasznos lehet.

Utoljára hagytam két, nagyon hasonló stílusú oldalt, bár nekem mindenképpen az utsó tetszett a legjobban:

Az egyik (stetson.edu) felsorolja az első 10000 természetes számot és egy-egy mondatban ír róluk valami kis érdekességet, és segítségképpen minden nem egyértelmű tulajdonsághoz linkel magyarázatot:

A másik oldal (www.archimedes-lab.org/numbers) sokkal többet ír, és nem csak természetes számokról, hanem egyéb, ismert számokról, mint a pi , vagy az i vagy az e.... Bár csak 500-ig van készen. De amiről ír, az egészen teljes. És nem csak matematikai vonatkozásban ír róluk. A 14-re példéául leírja, hogy február 14-én van a Valentin nap, és hogy a Pääjääjää finn szó 14 pöttyel rendelkezik, és egyébb vicces dolgokat... Nálam egyébként ez az oldal nyert, bár örülök, hogy az elsőt megtaláltam, és használni is fogom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése