2016. június 30., csütörtök

Azok a fránya mértékegységek

Nem lehet elégszer írni arról, hogy a mértékegységek közötti átváltás nem is olyan magától érthető, de elég nagy galibát tud okozni, ha nem vesszük figyelembe.
Így volt ez most is. Az amerikai Paoili városban történt ugyanis, hogy a 23 éves Mary Lambright kamionvezető próbált átkelni a város 1880-ban épített hídján. Ennek a súlykorlátja 6 tonna volt. A probléma ott kezdődött, hogy a kamionvezető csak fontban tudta kamionjának a tömegét, és nem tudta átváltani. Illetve azt is tudta, hogy 43 000 fontnyi palackozott vizet szállított. De még erre jött a kamion önsúlya. Az Index és más amerikai cikkek azt írják, hogy a kamion tömege 30 tonnát, több mint 60 ezer fontot nyomott. Ha a 30 tonnát átváltjuk fontra, akkor az 66 138 630 font. Tehát ha csak a mérőszámot nézi, akkor is felmerülhet, hogy a 66 nagyobb a 6-nál. És erre jött egy megdöbbentő kép, ami számomra egyértelművé tette, hogy egyik táblát sem nézte a vezető.
Minden esetre a hatóságok elég elnézőek voltak vele. Magyar forintra átváltva 40 ezer forintnyi büntetést kapott csupán és 180 napi elzárás elé nézett. 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése