2012. március 25., vasárnap

Kedvenc animációim a Pitagorasz tétel bizonyítására

Legyen az első animáció az időszámításunk után 826-901 közt élt arab matematikus, abu' l'Hasan Thabit ibn Qurra Marwan al'Harrani első bizonyítása. A második bizonyítása is nagyon hasonló. Egy szép animáció gyűjteményben ez megtekinthető.
Ehhez nagyon hasonlít a XII. században élt indiai Bhaskara bizonyítása. A jobb oldali fekete-fehér ábra ezt mutatja.

Az előző szép gyűjteményből választva a z animációt, a kedvenceim közt van Leonardo da Vinci bizonyítása, amit a jobb oldali kis képre kattintva nagyban is megszemlélhetsz.

Euklidesz is bizonyította a Pitagorasz tételt. Az ő bizonyításában sokszögeket mozgatott úgy, hogy a területük állandó maradt.

De persze ne feledkezzünk meg arról a bizonyításról, amit állítólag maga Pitagorasz adott.

Bár az én személyes kedvencem mégis Garfield, az Amerikai Egyesült Államok XX. elnökének bizonyítása. Ezt a bizonyítást alakította át Jamie de Lemos, a trapéz magasságára tükrözve az ábrát.

5 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon ötletes bizonyítás... és nekem épp azért tűnik olyan érdekesnek, mert annyira könnyű tulajdonképpen.

    VálaszTörlés
  2. Errol az utolso kettorol nem tudtam! Gondolkodtam rajta, hogy a Garfield fele bizonyitas nem hasznalja-e veletlenul valahogy magat a tetelt, de ugy tunik, hogy nem.

    VálaszTörlés
  3. Nem, a Garfield féle teljesen korrekt. Nekem egyébként az egyik személyes kedvencem ;)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok az oldalhoz. Köszönet a fáradozásért, minek révén rengeteg hasznos információhoz juthatunk, ilyen élvezetes formában. Még egyszer gratuláció és köszönet.

    VálaszTörlés
  5. Szívesen. Bocsánat a késő reagálásért...most megint újult erővel töltöm fel a felgyülemlett anyagokat!

    VálaszTörlés