2012. március 26., hétfő

Lehet vagy sem?

Most azzal ne foglalkozzunk, hogy Superman hogy tud repülni. Csak gondolkozzunk el azon a mindenki által ismert jeleneten, amikor Superman az innen-onnan kipotyogó embereket sorra megmenti a becsapódástól. Például itt: 
Vagy a Star Trek egy híres jelenetében A Legvégső Határban, amikor Kirk kapitányt a rakétás csizmában lévő Spock elkapja a föld felett 10 centire, miután leesett egy jó nagy szikláról.


Rengeteg filmben látunk hasonló jeleneteket, mint a fentiek. Sajnos ezekben az esetekben a megoldás éppolyan rossz lehet, mint maga a probléma. Néhány tíz centin belül az ekkora sebességet elérteknél az esést megállító lassulás halálos. És ekkor lényegében mindegy, hogy a vízfelszín, a talaj, vagy Superman kesztyűs keze, vagy Spock vulkáni szorítsa állítja meg.
Ezt a videót már egyszer megmutattam, de most legyen még egyszer - főleg mert az előző poszt hivatkozása már nem él. Ha a fentiek már világosak, akkor talán a lenti mozgást visszafelé elképzelve könnyen eldönthetjük, hogy igaz vagy csak trükk az egész....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése