2012. március 22., csütörtök

Animációk fizika órára

A realica.educatio.hu oldalon rengeteg animációt találunk. Persze ezek nem pótolják a kísérletezést, de vannak esetek, amikor nem megy könnyen a kísérletezés - gondolok itt a modern fizikára, és van ahol nagy segítség egy fogalom megértésénél egy jó animáció.
A korai atomelméletektől kezdve a Bohr-féle atommodellen át a proton felfedezésén keresztül kis animációk kapcsolódnak a végzős osztályok fizika tananyagához. De találhatunk itt kevésbé izgalmas animációkat a lendületmegmaradásra. Valamint az animációk mellett vannak látványos videók a súrlódás fogalmának elmélyítésére. De azért találtam hibát is. Ezúton itt is kiemelném, hogy a súly a tartóerő/nyomóerő ellenereje, és nem egyenlő a nehézségi erővel.

4 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ismered-e az eredeti forrást (http://www.yteach.com/), amelyből szemezgettek a vásárláskor. Sajnos a felugró ablakok miatt élvezhetetlen a megtekintés, de a mennyiség és a minőség lenyűgöző.

    VálaszTörlés
  2. Szép kis gyűjtemény, köszönöm! Átnézegetve tényleg egészen sok van meg magyarul - a rendkívül idegesítő elugró ablakok nélkül.

    VálaszTörlés
  3. Először is bocsánatot kérek, hgoy ide írok, nem találtam semmilyen más kontakt lehetőséget.
    Azt szeretném kérdezni, hogy megvan-e önnek elmentett formában az http://dortje.freeblog.hu/archives/2010/12/29/Keszits_spektroszkopot/ oldalon említett angol nyelvű verzió? Régebb olvastam, de nem gondoltam volna, hogy komolyabban is érdekelni fog valaha, és sajnos már nem működik a hivatkozás.
    Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Mónika! Bocsánat, hogy csak most, talán már későn, de lehet, még szükség lesz rá....tehát a freeblog teljesen meghalt. Most végre sikerült egy olyan programot írnia valakinek, amire másfél éve várok, hogy át tudtam hozni a nagy részét a dolgoknak. A tökéletesítés még idpbe telik, képek, videók is felkerülnek lassan. Így a keresett oldal itt van: http://www.dortje.com/2010/12/keszits-spektroszkopot.html. Remélem még jó lesz valamire, illetve talán innentől megint aktívabban blogolok :)
    (Az angol hivatkozást nem találom. )

    VálaszTörlés