2009. november 3., kedd

Ejtőernyős ejtőernyő nélkül

Paul Lewis egy 3000 méteres zuhanást élt túl.

Háromezer méteres zuhanást élt túl egy brit ejtőernyős, akinek nem nyilt ki rendesen az ejtőernyője, írja a Telegraph. A negyvenes éveiben járó szabadúszó operatőr még péntek délután csapódott egy repülőtéri hangár tetőjébe. Helikopterrel szállították egy közeli kórházba fej- és nyaksérülésekkel, állapota stabil.

Paul Lewis egy nő első ejtőernyős ugrását filmezte az Anglia nyugati részén található Shropshire megyében pénteken délután, írta a Sunday Times című brit lap. A húszéves ejtőernyős tapasztalattal rendelkező férfi nagyjából ezer méteren volt, amikor fő ejtőernyője nem nyílt ki. Lewis ezután tartalékernyőjéhez folyamodott, amely ugyan kinyílt, de hibásan működött, és a férfi spirálba kerülve zuhant a repülőtéri hangárra.

Colin Fitzmorris elmondása szerint a fémtető mentette meg a férfi életét, mert ha pár méterrel távolabb ér földet, akkor csupasz betonnak csapódik. Szerinte a rugalmas fémtető felfogta a zuhanás erejének nagy részét, és így a férfi egyik csontja sem tört el, csak a nyaka sérült meg.
A tetőn rekedt ejtőernyőst a kiérkező mentők nem tudták azonnal ellátni: csak egy óra múlva fértek hozzá, miután a helyszínre érkezett egy elég magas daruval ellátott tűzoltóató.

A Telegraph emlékeztet rá, hogy 2007-ben is történt egy hasonló eset, akkor a szintén tapasztalt ejtőernyősnek számító Michael Holmes élt túl egy négyezer méteres zuhanást Új-Zélandon. Az ejtőernyő meghibásodását a fejére szerelt kamera is rögzítette. Akkor egy fa mentette meg az ugró életet, akinek kilyukadt a tüdeje és eltört az egyik bokája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése