2008. december 18., csütörtök

Halmazok II

Tehát a Halmazok bejegyzésre adnám a megfejtést. Illetve ez nem is igazi megfejtés, mert én gondolok valamire, aztán egyáltalán nem biztos, hogy az úgy van. Ezért is kértem a ti segítségeteket, hátha más szemszögből másképpen látszik a dolog.

Ami biztosan jó meghatározása a két halmaznak, hogy a kicsifiam a sok elem közül azokat és csak azokat  az elemeket rakja bele a nagy formába, amiket a kép jobb oldalán látunk. Teljesen mindegy hogyan keveri össze az ember, kiválogatja. Ha a kezébe nyomok egyet a bal oldali halmazból, lerakja. de nem rakja bele.

Hát ez volt a megfigyelés, ami arra késztetett, hogy elgondolkozzam, majd felrakjam a kérdést ide is. Amikor kezdtünk ezzel játszani teljes erőből szerette volna megoldani a begyömöszkölést. Ekkor mindig mondtam, hogy ne nyomja, és hogy forgassa a kezét. Az utóbbi kb úgy néz ki, hogy ide-oda mozgatja a kezét, így kb +/- 45°-ot ír le vele. A jobb oldali halmaz elemeit könnyedén az ujjai közé tudja fogni. Így, amit végül is Orsi is mondott, ezzel a forgatásos technikával megtalálja a megfelelő helyet. De a bal oldali halmaznál a megfogás nem egyértelmű (gondoljunk csak a hold alakra, amit inkűbb "derékban" fogunk meg), és a forgatásos technika is csak akkor működik, ha éppen jól fogtuk meg.

Másik elképzelésem, hogy a jobb oldali ábrák inkább természetközeliek. Csillagot, virágot, napot formálnak. Ezeket az ábrákat szereti könyvben is keresgélni. Az ötszög kivétel, de azt a kezébe nyomtam, amikor zavart, hogy csak néhánnyal próbálkozik, és aztán sikerült beleraknia, és azóta azt is kiválasztja.

Mit gondoltok? Meggyőzött titeket az elképzelésem? Várom az észrevételeket...

3 megjegyzés:

  1. "a jobb oldali ábrák inkább természetközeliek. Csillagot, virágot, napot formálnak."

    A bal oldalt meg ott a Hold. ;-)

    45°-ba még a kocka elforgatása is beleférne.

    Így ránézésre elég feltünően különbözik a két csoport; de lehet csak azért, mert már így szoktam meg. ;-)

    VálaszTörlés
  2. ja igen, a kockát a forgatás miatt be tudná rakni, csak nem tudja "könnyedén az ujjai közé fogni". Tehát szerintem ez nem ellentmondás, meg hát az a 45° se valami pontos mérésen alapult, inkább ex-has. :)

    És a Hold. Neki az még nem természet. Bár mindig megcsodáljuk, és az ábrákon is mutogatom, de hát még szerintem nem érti, hogy a sok magasan lévő lámpa/kandeláber közül én miért azt az egyet szemeltem ki... :)

    VálaszTörlés
  3. Megvan!
    Kár tovább keresni, ez épp olyan, mint az általános iskolai sorozatos feladat.
    (
    mi a következő elem: 1,2,3,4,...?
    5?
    neeem, egyértelműen 42.
    miért, csak!
    :)

    Íme hát a Zsombi-csoport első definíciója!

    VálaszTörlés