2008. június 18., szerda

Kresz

Az elmúlt időben minden szabad percemben a Kreszt tanulmányoztam, tesztelek és tanulok. Ugyanis most már tényleg nem húzhattam tovább: itt az idő megtanulni vezetni.

A Kresz tele van érdekesebbnél érdekesebb dologgal. A "legviccesebb" mégis a gyerekülés használata. Ugyanis a 150 cm-nél alacsonyabb, 3 évnél fiatalabb gyerekeknek kötelező az autóban a gyermek ülés KIVÉVE, ha
  • "a biztonsági gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas;
  •  a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető;
  • a 46. § (2) bekezdése alapján [két 10 éven aluli gyermek egynek számítandó] és a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet;
  • az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg;
  • a szállítás taxi üzemmódban használt taxi gépkocsival, személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsival, rendvédelmi szervek gépkocsijával vagy a mentőgépkocsi betegellátó terében történik."
Azaz ha egy egyébként 5 főt szállítható autóban hátul 6 tíz éven aluli gyermek utazik gyermekülés nélkül, az teljesen szabályos. És ha karambol van....nem is merek belegondolni.
Nem a gyermekélet védelmére hozták azt a jogszabályt, hogy kötelező a gyermekülés?! Tehát ha nem lehet betartani a törvényt, akkor már nem is kell. Furcsa ez az egész.

2 megjegyzés:

  1. (egyébként két 10 év alatti gyermek egy embernek számít, ez is hülyeség..) Szerintem a saját gyermekét elég kevés ember hajlandó veszélyeztetni..

    VálaszTörlés