2008. június 8., vasárnap

A naptej oldja a műanyagot 2

Az elmúlt egy hétben a lyuk kétszer akkora lett, mint amikor múltkor
lefényképeztem. Sajnos még mindig nem tudom, hogy a tok milyen anyagból
készült, és így melyik ismeretlen alkotórész oldja fel, de sokkal okosabb lettem, amikor egy kedves kémikus kollégám A naptej oldja a műanyagot bejegyzésre válaszolva levélben elküldte nekem, hogy néhány alkotórésznek mi a szerepe a naptejben. Igazán megdöbbentő, hogy mi mindent tartalmaz egy naptej! Mivel sok érdekeset megtudtam, ezért a levelét itt közlöm, hogy mások is okuljanak belőle:

"Az összetevők közül csak néhány ami tényleg az UV sugárzás ellen véd. Erről olvashatsz a http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kidj/0/7461/uv.htm cikkben.

A vegyületek egy része a hám víztartalmát növeli. Lásd AQUA. Minél nagyobb a hám (köznapi néven bőr) víztartalma, annál puhább, feszesebb. A szemránckrémnek is ez a hatása. Erre különben glicerin-származékokat használnak. A koktélodban több ilyen van. A víz a glicerinhez kötődik és az pedig könnyen oldódik a hám zsíros összetevőiben.

A vegyületek között vannak olyanok, amik gyököket (UV fény hatására ez keletkezik) tud megkötni. A gyökök nagy reakcióképességű részecskék, amik láncfolyamatot is képesek elindítani. Egyes vegyületek ezt kötnek meg. pl. szalicilátok (A gyökök jelentősége külön történet.)
Van néhány hűsítő és kellemes illatú, könnyen párolgó vegyület. Lásd kámfor.
A titán-dioxid fehér por. Nem mérgező és jó árnyéka van, mint a napernyőnek :)
Elég sok szilikon összetevőt vélek felfedezni. Ezek gél jellegű halmazállapotot hozhatnak létre.

Van egy-kettő amiről fogalmam sincs micsoda. További utánanézését igényelne.

Végül a virág kivonat és a parfüm összetevő meghatározás nem egzakt. A gyárnak is kell valamit titkolnia :) "


1 megjegyzés:

  1. A kozmetikai szerekre még nem kiforrott törvényileg a toxikológiai bevizsgálás szabályozása, bár hozzáteszem a naptej nem tartozik a nap mint nap használt termékek közé.
    Tény hogy kell egy bizonyos fokú "üldözési ménia" ami megalapozza ezt a félelmet a termék iránt , de százból 99 alaptalan (bár egy jól felszerelt anallabor hiányában nem tudjuk melyik...)

    VálaszTörlés