2008. június 1., vasárnap

A naptej oldja a műanyagot

Megdöbbentő felfedezést tettem. Teljesen véletlenül. Szeretem ugyanis a nagy flakonok hurcolászása helyett a szükséges mennyiséget kisebb tartályokba átönteni. Így utazáskor jelentős helyet tudok megtakarítani. De például a naptejet is magamnál tudom tartani, ha elindulunk sétálni. E célból a kontaktlencsés lencsetoktól megtisztított tartályát használtam.

Először csak arra lettem figyelmes, hogy nem tudom visszacsavarni a tok tetejét. Aztán pedig észrevehetően meglágyult az egyébként kemény tok. Majd néhány nap múlva ki is lyukadt.

Kissé elbizonytalanodtam, hogy szabad-e ilyen krémmel kenegetni a gyerkőcöt. Sajnos nem értek a kémiához, ezért nagyon várom a megfejtéseket, hogy melyik összetevő oldja a műanyagot. Sajnos nem tudom, hogy milyen anyagból van a lencsetartó. Benne hidrogénperoxid 3%-os oldata szokott lenni, tehát azt kibírja.

A 30-as, kifejezetten gyerekeknek készített Ambre Solaire naptej összetevőit szolgaian idemásolom. Hátha valaki szakértő rögtön rámutat arra az összetevőre, amely a jelenségért felelős. És megnyugtat.

AQUA, C12-15 ALKYL BENZOATE, CYCLOHEXASILOXANE, CYCLOPENTASILOXANE, ALCOHOL DENAT., ISOHEXADECANE, OCTOCRYLENE, ETHYLHEXYL SALICYLATE, TITANIUM DIOXIDE, PROPYLENE GLYCOL, BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, PEG-30 DIPOLYHIDROXYSTEARATE, GLYCERINE, LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE, TOCOPHEROL, DODECENE, ETHYLHEXYLGLICERINE, TRIETHANOLAMINE, SILICA, POLOXMER 407, DIMETHICONE, PENTASODIUM ETHYLENE PHOSPHONATE, DROMETRIZOLE TRISILOXANE, TEREPHTHALYLIDENE, DICAMPHOR SULFONIC ACID, SORBITOL, BISETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, OPUNTIA COCCINELLIFERA/OPUNTIA COCCINELLIFERA FLOWER EXTRACT,GLYCERINE SPJA/SOYBEAN OIL, PARFUM/FRAGRANCE, (F.I.L. C26237/1)

Készítettem róla egy kis videót is, a kételkedőknek:

Várom a megoldásokat!

6 megjegyzés:

  1. Tiszta szerencse, hogy a bőrünk nem műanyagból van!

    VálaszTörlés
  2. Nos olvasgattam az összetevőt és otthon kísérletezgetni kezdtem.Nem tudom,hogy megfigyeltétek-e,hogyha a benzin valami lágyabb szerkezetű műanyagra (pl.:hungarocellre) cseppen,azt azonnal oldani kezdi.Nem akarok okoskodni,meg minden,de csak erre tudok tippelni,hogy ez lehet a kakukktojás,ami oldja a műanyagot.Aki nem hiszi,szívjon le egy kis benzint az autójából és csepegtesse hungarocellra!
    Persze nem tudom,hogy mi az anyaga a palacknak,de lehetne egy kísérletet vele csinálni,hogy öntesz bele egy kis benzint, és lezárod a tetejét!!!

    VálaszTörlés
  3. köszi a tippet, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. 2 hete érlelem, de nem látszik változás. Megkockáztatom, azt a megállapítást, hogy a benzin nem oldja a tokot.

    VálaszTörlés
  5. Akkor tovább gondolkozok.Minden esetre most mondom neked,hogy ezt a naptejet szerintem soha többé ne használjad!
    Az egyik összetevője ugyanis komoly gondokat okozhat a szervezettel!Leírom az anyag tulajdonságait és egy két érdekességet!


    PROPYLENE GLYCOL

    Ez a vegyület olyasmi, mint a "fagyálló". A propilénlglükol fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben,vagy egyes kozmetikai termékekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

    Na és ilyenekkel kenegetjük a gyerekeket!

    VálaszTörlés