2008. február 14., csütörtök

Májusban jönnek az időutazók

" Három hónap múlva megsérül a CERN részecskekísérleteinek következtében a világegyetem szövete és megjelennek az időutazók a jövőből, mondják egy orosz matematikai intézet kutatói. A genfi részecskekutató intézet, a CERN felszólaló szakértője szerint ez legfeljebb csak sci-fibe illő képzelgés.

Májusban végeznek ugyanis egy kísérletet a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumban, a CERN (Európai Atommagkutató Tanács) Genftől északra található központjában, amely során megpróbálják reprodukálni a világegyetem születésért előidéző Big Bang utáni másodperc első egymilliárdodik részét.
A moszkvai Steklov Matematikai Intézet két kutatója, Irina Arefeva és Igor Volovics szerint az a kísérlet feltépi a világegyetem szövetét - az az energia ugyanis, ami a fénysebességgel ütköző részecskék ütközése során szabadul fel, egyfajta kaput nyithat a jövőből érkező látogatóknak. Einstein általános relativitáselmélete szerint bármilyen nagy mennyiségű anyag vagy energia eltorzítja a körülötte lévő teret - maga az idő pedig annyira torzulhat, hogy egyfajta féreglyukat, a jelen és a jövő közti alagutat hoz létre.
A Daily Mail által megkérdezett kutató szerint azonban ez a feltételezés csak mese. "A kozmikus sugarak a felső atmoszférában ütközve sokkal több energiát bocsátanak ki, mint amire mi képesek lennénk", nyilatkozta Brian Cox, a CERN tagja és a részecskefizika egyik vezető brit szakértője. "Ötmilliárd éve fordulnak elő ilyen jelenségek és egyszer nem jelentek meg időutazók. Stephen Hawking utalt is arra, hogy mihelyst egy új elmélet jön létre a kvantumgravitáció témájában, ez az időutazási lehetőség elméletileg is félre lesz tolva. Már csak azért is, mert az univerzum általában a józan ész szabályszerűségei szerint működik, a múltba történő időutazás pedig nagyon nem józan."
"

Mostanában sajnos/nem sajnos nincs időm írni, sok a dolgom. De ezt most olvastam a HVGben, és kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményetek a dologról. Aztán majd én is leírom.

5 megjegyzés:

  1. tetszik a dolog, de valahogy nem hiszek benne...
    a CERNről mindig az jut eszembe, hogy hiába fényképeztem én ott mindenfelé, itthon a pincében még egy mosógép nagyságú gyorsítót se tudtam összepakolni:)

    VálaszTörlés
  2. szaszi rita viktoria2008. április 18. 7:58

    Szoval hol is kezdjem,tan ott hogy olvastam Dan Brown konyvet ahol a cernesek antianyagot keszitenek...stb.Olaszorszagban elek es van itt egy ujsag ugy hivjak Focus, es abban olvastam par napja ,hogy nem majusban hanem valamikor osszel a cern tenyleg elvegzi az elso kiserletet,bar azt mondjak hogy ok csak informaciokat szeretnenek kapni a jovobol,es hogy ezek a fereglyukak "wormhole"nagyon instabil-ok es hamar osszezarodhatnak,bar lenne egy anyag vagyis ANTIANYAG ami tovabb nyitva tudna tartani es meg egy ember is at tudna jutni rajta.Szoval amikor olvasok egy konyvet ,utana olvasom az ujsagban is,most olvastam itt is, haaat...nem tudom lehet hogy van benne valami igazsag.Ahh es meg a film is Denzel Washingtonnal Dejavu.

    VálaszTörlés
  3. egèszen pontosan 10/09/08 -àn (visszaszàmlàlàs) fogjàk elvègezni a kìsèrletet. En is Olaszorszàgban èlek (èszakon) ès kicsit aggaszt, ez a kisèrlet. Be kell vallanom viszont, hogy fizikabol sosem voltam egy zseni ezeket a quantumfizikai dolgokat màr nem tudom kovetni. Meglàtjuk... kàr hogy pont szerdàn osztjàk a fizetèst, hàtha màr nem kapjuk meg, mert elnyel minket a fekete lyuk ;)

    VálaszTörlés
  4. nem tudom, én sem vagyok fizikatudós, de ahogy én tudom, nem fekete lyukakat csinálnak, azok kicsit mások...
    hanem csak protonokat ütköztetnek nagy energiával, és abból ahogy az én szegényes ismereteim tudják, még nem lesz fekete lyuk (ami ahogy én tudom, egy iszonyatosan nagy tömegű, de nagyon kicsi kiterjedésű valami, aminek hatalmas gravitációja van, és ezért szívja magába a közelébe kerülő dolgokat, és még jobban összesűrűsödik. vagymi)
    szóval ha valamitől kell is ennek kapcsán félni, az biztos nem az, hogy fekete lyuk keletkezik, és beszippantja az egész Földet :)
    Engem jobban zavar az a sok-sok elektromágnes, amit ott használnak szupravezetőként. Érdekelne, hogy hogyan befolyásolja a környezet mágnesességét, és ez hogyan befolyásolhatja a környezetet...

    VálaszTörlés
  5. egyébként ez a "megsérül a szövet" ez olyan szép mondat, de azért azt hiszem, hogy a világegyetem nem egy ruhadarab, aminek csak úgy meg lehet sérteni a szövetét, főleg nem ilyen porszemekként, mint ember :)

    VálaszTörlés