2011. október 20., csütörtök

A verseny evolúciós hatása

Az X PRIZE alapítvány célja, hogy elősegítse a nagy tudományos áttöréseket, melyek az egész emberiség számára hasznosak. E célból jó sok pénzt ajánlanak fel. De nem csak az nyer, aki teljesíti a feltételeket, és végül hazaviszi a sok pénzt, hanem remélhetőleg a fejlesztési folyamat során olyan részeredmények, ötletek kerülnek napvilágra, ami hosszú távon az emberiség hasznára válnak majd.


Október 11-én volt meg az eredményhirdetése az 1,4 millió dolláros Wendy Schmidt Oil Cleanup X CHALLENGE programnak. A díjat az kapta meg, aki legalább 2500 gallon (azaz 25 000 hektoliter) vizet tisztít meg percenként, és a legtöbb, de legalább 70%-os tisztaságú vizet produkál.
Végül 1 millió dollárt a  Elastec/American Marine csapat kapta Illinoisból, akik átlagosan percenként 46700 hektoliter vizet tisztítottak meg, úgy hogy az olajos víz átlag 89.5% -át sikerült megtisztíani. Nagyon szép ötlettel!

A második helyezett 300 000 dollárt kapott. Ők a NOFI csapat volt Norvégiából. Ez a csapat percenként 27120 hektoliter veizet tisztítottak meg átlagosan,  átlagosan 83.0% -os tisztaságot elérve.



A többi csapat is figyelemre méltó ötletekkel gazdagított minket. Az összes csapat összefoglaló videóit itt megtekintheted.

Más témakörökben is indítottak versenyt. A Google Lunar X PRIZE célja, hogy elősegítse a következő Holdra lépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza az első magáncégeket, melyek sikeresen elérik a hold felszínét. Már volt szó a a PULIról. Ők ezért fejlesztenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése