2011. szeptember 22., csütörtök

Kövesd az UARS lezuhanását


Sok műhold kering körülöttünk, sok lezuhan, és elég a légkörben. Az UARS (Upper Atmosphere Research Satellite, azaz a Felső Légköri Kutató Műhold) azért más, mert elég nagy, így nem fog sok kis darabra szétesve elégni, hanem jelentős darabok be is csapódnak majd. A NASA beszámolója szerint a közel 6 tonnás UARS nemsokára eléri a légkört, és ezzel felgyorsul a zuhanása.
Előzetes számítások szerint pénteken este 8 és éjfél között lép majd be légkörbe. Ha fél 10 környékén történik a zuhanás, úgy az Ausztria és Csehország felett lezajló események fénye hazánkból is (elsősorban az osztrák határhoz közel) látható lehet - írja az Origo. Egyelőre ismeretlen, hogy az a 800 kilométeres sáv, melybe a műhold zuhanni fog, a Föld melyik pontjára esik majd, ezt csak a becsapódás előtt 2 órával lehet majd megmondani. Számítások szerint 1 a 3200-hoz az esélye annak, hogy emberi sérülést okoz majd, nagyobb valószínűséggel azonban valamelyik óceánban végzi majd pályafutását.
Eredetileg az 1991-ben fellőtt műhold érkezését október elejére várták, ám a megemelkedett naptevékenység miatt felhevült a felső légkör, mely így jobban lassította a használaton kívül keringő műtárgyat. A műhold pályája az alábbi (néha nehezen betöltődő) oldalon követhető.

A bejegyzés írása idején éppen Ausztrália partjai felett suhan el az UARS  7,79 km/s sebességgel 195 km magasan.

Azért tudnak valamit a Kutatók Éjszakája szervezői, hogy még egy ilyen nagyszabású kísérletet is bevállaltak ;)

Forrás: NANA, Space.com, Időkép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése