2011. április 6., szerda

A kondenzcsíkok hatása

Természetes üvegházhatás nélkül a Föld felszínének átlaghőmérséklete a mai 14 °C helyett csupán -19 °C lenne. Az átlaghőmérséklet ilyen alakulásáért a légkörben lévő nagy mennyiségű vízgőz felelős. Azonban a vízgőz mennyisége a légkörben állandó, így nem okozhat melegedést. Az egyéb üvegházhatású gázok mennyiségének bármilyen változása azonban felborítja a Földlégkör rendszer energiamérlegét, megváltoztatja az éghajlatot

Az üvegházhatásról, ennek az éghajlatra gyakorolt változásairól elég sokat lehet hallani. Van egy elég részletes cikk, az üvegházhatás okairól szól. Aki részletesebben akar erről olvasni, az például itt is megteheti. Én most csak néhány érdekességet szeretnék megosztani, amiket  nemrégiben hallottam.

Természetes üvegházhatás nélkül a Föld felszínének átlaghőmérséklete a mai 14 °C helyett csupán -19 °C lenne.

Az un. Keeling-görbén, ahol a CO2-t ábrázolják (ppm-ben) az idő függvényében (Az ábrán 1960 és 2000 közt), megfigyelhető egy hullámzás. Ezért az éves ingadozásért az északi félteke lombhullató erdői a felelősek.Az erdők ugyanis minden tavasszal hatalmas mennyiségű szén-dioxidot vonnak ki az atmoszférából, ami a Keeling-görbén a sűrűség visszaesésében jelenik meg. Az ősz beköszöntével növekszik a szén-dioxid szint, ami a lebomlással jár együtt.

Sok szó szokott esni az emberi tevékenységhez kapcsolódó üvegházhatás növekedésről. Arról viszont most, a Fizika Tanári Ankéton hallottam először (bár azóta az Index is írt róla), hogy amikor a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után 4 napig lényegében nem volt légi közlekedés az Egyesült Államok felett, a napi átlaghőmérséklet 1,5°C-kal lecsökkent. A kondenzcsíkok ennyire jól tükrözik vissza a földünkre a hőt. Fel is merült, hogy a kondenzcsíkot húzó repülőkre valami külön, környezetvédelmi adót is ki kellene vetni. Meg hogy ki kellene fejleszteni olyan repülőgépet, ami soha, vagy alig húz kondenzcsíkot. Kíváncsian várom a  fejleményeket...
Azért nekem nehéz elhinni, hogy ezt valóban a kondenzcsíkok okozzák. Simán elképzelhető, hogy véletlen egybeesés, és nincs kapcsolat a repülőgépek hiánya és az átlaghőmérséklet csökkenése között. Talán később pontosabb adataink lesznek, és kiderült, van-e kapcsolat.



A kondenzcsík nem a hajtómű égésterméke, hanem az égéstermékekre kicsapódott pára. Ha a levegő elég hűvös, és vízpárában telített, akkor ez kedvez a kondenzcsíkok kialakulásának, amik gyakran órákig is megmaradnak, ha nincsen légmozgás és nagyon nagy a páratartalom. Szétterülve az ég nagy részét elfedhetik, mint a fenti Svájc felett készült képen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése