2011. április 26., kedd

Pont ezen a napon...

220 éve, 1791. április 27-én született Samuel Finley Breese Morse, az elektromágneses távíró feltalálója. A Yale egyetemen (nem) tanult. Az elektromosság érdekelte, de inkább festőnek állt. Egy párizsi tanulmányútról hazafelé New Yorkba elkapott egy beszélgetést az újonnan felfedezett elektromágnesről. Ekkor kezdett el gondolkodni az elektromágneses távírón. De mivel nem igazán figyelt az egyetemen, ezért segítségül kellett hívnia Joseph Henry fizikust, aki segített neki minden elméleti és gyakorlati kérdésében. Ezt később letagadta a távíró feltalálásának elsőbbségéről folyó perben.

Morse olyan egyszerű kódrendszert talált fel (morzekód), amely megtanulható, emberi aggyal (megfelelő sebességhatárok között) kódolható, dekódolható (a kézíráshoz hasonlóan). Adáshoz elegendő egy nyomógomb, kapcsoló. Eredetileg a vevőoldalon óraművel húzott papírszalagra elektromágneshez kapcsolt íróeszköz rajzolja a vett kódokat; elegánsan megoldva a vett üzenet dokumentálását.

A Morse-féle távírókészülék billentyűje a morsebillentyű. Ez egy kapcsoló, ami lenyomáskor zárja, elengedéskor bontja az áramkört.  A készülék leglényegesebb alkotórésze az elektromágnes. A függőleges helyzetű elektromágnes fölött emelőhöz erősített lágyvaslemez van. Ezt a lemezt rugó tartja bizonyos távolságban az elektromágnes vasmagjától. Az adóállomáson bekapcsolt áram átmegy az elektromágnes tekercsén, az magához rántja az emelőkart, így másik vége felemelkedik és pontokat, illetve vonalakat nyom papírra.

"What hath God wrought" volt az első üzenet, amit a Baltimore-Washington vonalon 1844 május 24-én küldött Morse.

"A drótnélküli távíró működési elvét nem nehéz megérteni. Egy átlagos távírót felfoghatunk úgy, mint egy nagyon hosszú macskát. Meghúzzuk a farkát New Yorkban, és Los Angelesben nyávog. Nos, a drótnélküli távíró ugyanez macska nélkül."

Albert Einstein

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése