2010. július 6., kedd

Varrtam egy mei-tait


Azaz magyarul kötős kengurut, de láttam már, hogy scandi-nak is nevezik. Ugyanis a legkedvesebb rugalmas kendőm, amit Hollandiából hoztunk, már nem jó a több, mint tíz kilós "csöppségnek". Kinyúlik, és bármennyire ragaszkodtam hozzá, be kellett látnom, hogy váltani kell. Egy ismerőstől kaptam kölcsön egy szövött kendőt (Didymos), ami nagy szolgálatott tett 2 hétig, de vissza kellett adnom. De mivel ezek a kendők aranyárban vannak (főleg, hgy tudom kb fél, max egy évig fogjuk használni, és csak én), és ráadásul nincs most senki, akitől kölcsön tudnék kérni, kitaláltam, hogy varrok egyet. Megnéztem az itthoni anyagokat és rájöttem, hogy nagy, egybeanyagom nincs, de van sok kicsi. Így kitaláltam, hogy mei-tait varrok inkább.A szabásmintát a Babaközelben oldalról vettem nagyjából, de sok oldalt elolvastam, például a Varga gyerekekét is és egy angolt. Így végül a slankított, ívesfejrészű mellett döntöttem. Ha nagyon kell kapucni, azt tudok később is varrni rá.

Maradt két csík vatelinem, ezzel kibéleltem a derékövet, és a vállpántot. A body alját és a fejrészt pedig négyszer összehajtogatott polárral béleltem. Ezeket mind levarrtam, hogy ne mozduljanak el, a kép szerint. A hátlapra varrtam rá a béléseket, az elsőre belülről a pántokat, kívülről a csíkokból összevarrt dekoranyagot. Majd az egészet körbevarrtam, és még két hosszanti varrással a dekort is rögzítettem.A kép lényegében a szabásminta, 4--5 cm-t kell ráhagyni. A body alja 38 cm, legkeskenyebb részen 33 cm, a tetején 43 cm. Összesen 60 cm hosszú, ebből 12 cm az ívelt rész. A pántok 9-10 cm szélesek. A derékpánt 70 cm kint + 10 cm bent, a vállpántok 173 cm és 196 cm-esek + 10-10 cm, mert ennyi anyagom volt, és gondoltam inkább legyen egy hosszabb pánt, mint két rövidebb, de egyenlő hosszú. Ezek persze két anyagból vannak: 10+50 cm a bézs, a többi a piros vászonból. A vállpántot az anyag végétől 25 cm-re kezdtem el bélelni, a derékpántokat pedig 10 cm-től. Így rávarrtam a bodyra a derékpántot, és rögtön kezdődött is a bélelés. Így olyan, a polár övrész miatt, mintha a derékrész egybe lenne bélelve.

Kipróbáltuk, és működik, jó. A csípőnhordozással kezdtük. De persze szerintem ez a háti hordozásra a legalkalmasabb.Sokkal könnyebbnek érzem benne a gyerkőcöt, mint a hátihordozóban. Szerintem a felkötés se ördöngős, akár apukák is cipelhetnek benne ( ;) ) de azért még persze bele kell jönni a kötözgetésbe.  Állítólag 15-16 kilóig nyugodtan lehet benne cipelni...azért remélem akkor már nem kell ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése