2008. október 16., csütörtök

Az Internetről hiányzó kép

Kerestem a neten, de nem találtam háromszög alakban meglékelt dinnyét. Egyáltalán lékelt és nem szeletekre vágott dinnye is alig van. Kiderült, hogy a lékelés már nem EU-kompatibilis, de hát azért arra számítottam, hogy ez nem akadályozza meg a fényképezőket. Se magyarul, se angolul, mindenféle szavakra keresve sem találtam. Persze ha valaki talált, szívesen veszem a linket...

Így most pótolom ezt a hiányt, és felrakok egy képet, ami bár kissé photoshoppolt, de azt ábrázolja, amit eddig soha senki nem rakott fel: háromszög alakban meglékelt dinnyét.

És persze felmerülhet a kérdés, hogy minek kell nekem ilyen nagyon egy ilyen kép? Gömbi geometriából tartottam két foglalkozást Tatán, aminek az anyagát most papírra vetem. A képen látható alakzat egy olyan gömbi háromszög, amit hívhatunk nyugodtan konkáv háromszögnek is. Ugyanis a dinnye héja által meghatározott háromszög belső szögei 180°-nál nagyobbak, szögösszege pedig ezért biztosan több, mint 540°, de kisebb, mint 900°. Szép lett, ugye?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése